Πιθανώς η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα, είπαν οι μετεωρολόγοι στον Μητσοτάκη

635

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερώθηκε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα – πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε με την κακοκαιρία «Ιανός». «Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) απο πλευράς ύψους βροχής σε ενα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, μετεωρολόγους και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής. Συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τονίστηκε η ανάγκη να να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία και τις κρίσιμες υποδομές. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για τη φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειαστεί.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστικής – αστυνομίας ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως επίσης και του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν την έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας αλλά και τα μηνύματα του 112.

Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί: Κικίλιας, Οικονόμου, Μπρατάκος, Τριαντόπουλος, Τουρνάς, Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγεωργιου, ο Αρχηγός και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και οι μετεωρολόγοι.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:30 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 χιλιοστά, με το meteo.gr να αναφέρει- για λόγους σύγκρισης- ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 χιλιοστά σε έναν χρόνο!

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Στον χάρτη και στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:30, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.