Πέθανε ο πρώην ιδιοκτήτης των Harrods Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ

758
Ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ AP Photo/Kamil Zihnioglu

Την τελευταία του πνοή άφησε  σε ηλικία 94 ετών ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.

Ήταν, όπως αναφέρει η Independent, περισσότερο γνωστός για την ιδιοκτησία του Harrods, το οποίο αγόρασε το 1985 και πούλησε στο Κατάρ το 2010 για 2,4 δισ. δολάρια.

Ο Αλ Φαγιέντ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1929. Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και έκανε την περιουσία του στον επιχειρηματικό κόσμο. Παντρεύτηκε τη Σαμίρα Κασόγκι το 1954 και απέκτησαν έναν γιο, τον Εμάντ, γνωστό ως Ντόντι. Το ζευγάρι χώρισε το 1956.

Ήταν επίσης ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz Paris και της ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ.

Το 2013 πούλησε την ποδοσφαιρική ομάδα Φούλαμ στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Σαχίντ Καν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ανταλλακτικών αυτοκινήτων, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλ Φαγιέντ ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ήταν γνωστός για τον πλούσιο τρόπο ζωής του και τις ειλικρινείς απόψεις του. Ήταν επίσης σφοδρός επικριτής της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, θεωρώντας ότι εμπλέκονται στο θάνατο του γιου του Ντόντι και της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, διεξήγαγε μακρά εκστρατεία μετά τον θάνατό τους, υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα δεν ήταν ατύχημα και ότι είχε σχεδιαστεί από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ωστόσο, η γαλλική αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα, το οποίο προκλήθηκε εν μέρει από υπερβολική ταχύτητα αλλά και από το υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του οδηγού Χένρι Πολ.

Ο θάνατος του Αλ Φαγιέντ έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την 26η επέτειο του θανάτου του γιου του.