Στέφανος Κασσελάκης: Από τις ΗΠΑ… στα Χανιά – Όλη η πορεία έως τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το απόγευμα στον τόπο καταγωγής του αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως ότι μπαίνει στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα

726

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης από τα Χανιά. «Αισθάνομαι την ανάγκη η πρώτη μου δημόσια επαφή να γίνει στον τόπο καταγωγής μου και με τους ανθρώπους του τόπου μου» έγραψε στην επιστολή του προς την τοπική νομαρχιακή επιτροπή.

Θα γίνει έτσι το 5ο πρόσωπο που μπαίνει στην κούρσα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, μετά τους Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και  Στέφανο Τζουμάκα. Η νέα υποψηφιότητα έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου στις 2 Σεπτεμβρίου και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Οι πληροφορίες για την υποψηφιότητα Κασσελάκη είχαν «φουντώσει» από την Κυριακή. Ο 35χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με το πλούσιο βιογραφικό ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές. Η παρουσία του στην πολιτική σκηνή είναι πολύ σύντομη, αλλά έχει ήδη ταράξει τα νερά.

Γεννήθηκε στο Μαρούσι και 14 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον χώρο της ναυτιλίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τον ανακάλυψε ένα – φαινομενικά τουλάχιστον – πολύ διαφορετικού ύφους πρόσωπο: Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος και τον γνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα.

Το coming out και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Οι περισσότεροι τον έμαθαν μέσα από την τηλεοπτική του αντιπαράθεση με βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, όπου σε ερώτηση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έδωσε την αποστομωτική απάντηση: «Δεν είναι η άποψή μου, είναι η ζωή μου… Είμαι υποδεέστερος άνθρωπος εγώ από εσάς;». Με τον σύντροφό του Tyler Mcbeth έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα, όπως έχει ο ίδιος πει σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η κριτική στην κυβέρνηση και οι θέσεις του σε καίρια ζητήματα

Το τελευταίο διάστημα είχε εντείνει την παρουσία του στα social media, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για σείρα κρίσιμων ζητημάτων, από τα εθνικά θέματα, τη φορολογία και τα εργασιακά έως τη Δικαιοσύνη, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, και τα δικαιώματα. Έχει επίσης ανεβάσει μία πλατφόρμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων προτείνει πλήρη εξομοίωση όσων εργάζονται με «μπλοκάκι» σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου (σε αποζημιώσεις, επιδόματα, δώρα, άδεια μητρότητας κλπ), καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με γενναία ελάφρυνση για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που μεταφέρουν τη βάση τους εκτός Αθηνών, καθώς και σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές (stock options) στους υπαλλήλους τους. Τάσσεται επίσης υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και της συγκρότησης επαγγελματικού στρατού, με την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό.