Μαίνεται για 10η ημέρα το πύρινο μέτωπο στον Έβρο

1793

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα για το πύρινο μέτωπο στον Έβρο και τη Ροδόπη όπου οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για δέκατο εικοσιτετράωρο.

Οι προβλέψεις δυστυχώς είναι δυσοιωνες καθώς σύμφωνα με αυτές, θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, σε νότιους κάτι που μπορεί να στρέψει τις εστίες προς τη Δαδιά και σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Η μάχη δίνεται στις περιοχές: Μάκρη, Κασσιτερά, Βικέλα και Μεσημβρία ενώ στα σημεία επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα, 85 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.

Περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Έβρο και Ροδόπη αναμένεται σήμερα Δευτέρα.

Όπως επισήμανε μάλιστα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε στον Έβρο , στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου προς τη Δαδιά. Εκεί, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς και προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί οι δυνάμεις που επιχειρούν θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμμης και πήρε διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπο ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα η φωτιά έχει πλέον μια πιο υφεσιακή μορφή».

Πηγή: Eurokinissi

Χθες η φωτιά στον Έβρο συνέχιζε να κατακαίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της και ήδη δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, και το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς με κατεύθυνση τον Κοτρωνιά, σκόρπιζαν την καταστροφή.

Έρχονται… καταστροφικοί νοτιάδες

Τοπικές αρχές και φορείς έχουν έστειλαν χθες τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση ότι μέχρι χθες το βράδυ θα πρέπει να οριοθετηθούν οι φωτιές γιατί από Δευτέρα θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, θα έχουμε νοτιάδες και η φωτιά μετά υπάρχει κίνδυνος να μεταπηδήσει σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» και συνέχισε:

Πηγή : Εurokinissi

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν».

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία

Δύο νέα μέτωπα πυρκαγιάς έχουν ξεσπάσει την τελευταία ώρα στη Μεσσηνία. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Μηλέας πάνω από την Πλάτσα στο δήμο Δυτικής Μάνης πιθανότατα από κεραυνό και είναι ήδη σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τη συνδρομή και της εθελοντικής ομάδας «ΓΑΙΑ» από τη Μάνη.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή φωτιά έχει ξεσπάσει και σε αγροτοδασική έκταση στο άνω Καλό Νερό του δήμου Τριφυλίας με την κινητοποίηση να είναι μεγάλη και σε αυτή τη φωτιά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πυρκαγιές δεν απειλούν για την ώρα οικισμούς και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθούν άμεσα πριν προλάβουν και πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η κατάσταση σε Άνδρο και Πάρνηθα

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί στην Άνδρο, όπου οι πύρινες εστίες ξεπήδησαν λόγω των κεραυνών. Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις στις περιοχές Βιτάλι και Άνω Γαύριο.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Νωρίτερα, εθελοντές στην περιοχή της Φυλής, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο εύρημα, καθώς βρίσκονταν στις καμένες εκτάσεις από τη φωτιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εθελοντές που είχαν μεταβεί στην περιοχή της Φυλής για παροχή βοήθειας σε ζώα, εντόπισαν καμένο κρανίο, ειδοποιώντας άμεσα τις Αρχές.

Το εύρημα μεταφέρθηκε στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Επιπλέον, καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.