Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος

Τρίτη παραίτηση σε λίγες μέρες

1630

Μια ακόμη παραίτηση Μητροπολίτη ανακοινώθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Παραιτήθηκε συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλητος.  Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με την εκλογή νέου Μητροπολίτη να εκτιμάται πως θα γίνει αρχές Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η τακτική σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σήμερα μάλιστα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητου.

Το βιογραφικό του Μητροπολίτη Θεόκλητου

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος γεννήθηκε το 1932 στο Κυπαρίσσι του Νομού Γρεβενών, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην συνέχεια το Γυμνάσιο Γρεβενών. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1957.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως θεολόγος στην Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού, όπου έκανε κηρύγματα εθνοθρησκευτικού περιεχομένου σε στρατιωτικές μονάδες. Μετά εργάστηκε στην ιεραποστολική αδελφότητα “Σταυρός”.

Το 1967 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλωρίνης και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος.

Το 1968 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνου Καντιώτη και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε για τριάντα δύο χρόνια ως Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως και Ιεροκήρυκας στην επαρχία και στο ραδιόφωνο.

Ήταν αρθρογράφος σε περιοδικά και εισηγητής σε ιερατικά συνέδρια της Μητρόπολης. Εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας στις 21 Ιανουαρίου 2000 και χειροτονήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου της Αθήνας.