Φωτιά στην Άνδρο: Mήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμού – η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

2212

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου (26/08), στην Άνδρο, την ώρα που στον Έβρο υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα σε Λεπτοκαρυά, Δαδιά και Τρεις Βρύσες.

Ειδικότερα, μήνυμα από το 112 εστάλη για τη φωτιά στην περιοχή Γίδες, στην Άνδρο, ενώ μαίνονται δύο πύρινα μέτωπα στην περιοχή.

Στο μήνυμα αναφέρεται: «Ενεργοποίηση 112. Άνδρος. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Γίδες απομακρυνθείτε προς Λιμάνι Γαυρίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το δεύτερο μέτωπο στην Άνδρο μαίνεται στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις καταγράφονται στην περιοχή Αγία.

Συνολικά επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Πυρκαγιά στον Έβρο: Τρία ενεργά μέτωπα σε Λεπτοκαρυά, Δαδιά και Τρεις Βρύσες

Στο μεταξύ, στην Λεπτοκαρυά μετατοπίστηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή του Έβρου, όπου με τη συνδρομή τριών στρατιωτικών προωθητήρων γαιών επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το δασικό σύμπλεγμα στα βόρεια της περιοχής.

Οι φλόγες καίνε δάσος από βελανιδιές (δρυς) αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα.

Το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς είναι ένα από τα τελευταία ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στον Έβρο με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Στις Βρύσες, 30 υλοτόμοι με το προσωπικό του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει προς το κοντινό Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Η κατάσταση στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Πάρνηθα υπάρχουν ενεργές διάσπαρτες εστίες στη νοτιοδυτική της πλευρά, στο Φρούριο της Φυλής.

Συνολικά επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, και από αέρος 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Τα εναέρια μέσα αναμένεται να ενισχυθούν με άλλα 4 αεροσκάφη.

Διάσπαρτες εστίες στη Ροδόπη – Καλύτερη εικόνα στη Βοιωτία

Στη Ροδόπη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στο Στείρι Βοιωτίας υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι. Στον Πρόδρομο και στο Σαράντι Βοιωτίας δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην Υλίκη οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να σβήσουν οποιαδήποτε διάσπαρτη εστία εντοπίζουν καθώς η φωτιά έχει σχεδόν οριοθετηθεί ενώ στον Ταρσό Βοιωτίας υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στη Μακρακώμη Φθιώτιδας η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει αντιμετωπιστεί.

Κικίλιας: 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση

Μια ανάρτηση για συνολικές συλλήψεις εμπρηστών από την Πυροσβεστική και από την ΕΛΑΣ έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Συνολικά 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση έχουν πραγματοποιηθεί μόνο από την Πυροσβεστική από 1η Μαΐου έως σήμερα. Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«Από 01.05 έως σήμερα: Από την Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιηθεί 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.

Το τελευταίο τριήμερο 4 συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση σε Αυλώνα, Κάρυστο, Ψαχνά και Λάρισα και 2 από αμέλεια σε Καλαμάτα και Κω».