Πυρκαγιά στην Πάρνηθα: Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών – Εξέλιξη λοιπών πυρκαγιών

344
Επιχείρηση κατάσβεσης στην Πάρνηθα EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα όρια του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης η πυρκαγιά που βρισκόταν σε ύφεση και έκαιγε εντός χαράδρας, πήρε εκ νέου μεγάλες διαστάσεις και κινείται προς την κορυφογραμμής, δυτικά στο ύψος του τελεφερίκ.

Άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών.

Δεύτερο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών ΘρακομακεδόνεςΜπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει τη φωτιά στο Μετόχι. Τον τραυματισμένο πυροσβέστη παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Στο σημείο επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τη Γαλλία, ενώ μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η εξέλιξη των πυρκαγιών σε Βοιωτία και Έβρο

Ανεξέλεγκτο είναι και το τεράστιο μέτωπο της Βοιωτίας, το οποίο εκτιμάται ότι φτάνει τα 15 χιλιόμετρα.

Στο χωριό Στείρι οι κάτοικοι απομακρύνονται, ενώ οι κάτοικοι στη Ζάλτσα κλήθηκαν μέσω του 112 να είναι σε ετοιμότητα.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στο Έβρο που πέρασε μία ακόμη δύσκολη νύχτα.

Η φωτιά έχει πλέον ενοποιηθεί, με τα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς, να είναι πλέον ενωμένα και να κινούνται προς την πλευρά της Ροδόπης.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

Χάρτης με τις εστίες της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Στον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ερευνας Beyond EO Centre NOA, απεικονίζονται οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας, όπως είχαν καταγραφεί έως το βράδυ της Τρίτης (22/08).

Η πυρκαγιά εξελίσσεται εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Επιπλέον, στον χάρτη απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις από το γεγονός του 2021 και η θέση του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων.

Meteo: Τι είναι το «πυρονέφος» που δημιούργησε η φωτιά στην Πάρνηθα

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες (22/08) στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, σύμφωνα με το meteo.

Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο (Εικόνα 1).

Εικόνα 1 / meteo.gr

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξή της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό).