Συνάντηση μελών της ΑΜΚΕ Ecogenia με τη διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου

414

Μια πολύ παραγωγική συζήτηση διεξήχθη την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2023 μεταξύ μελών της ομάδας της ΑΜΚΕ Ecogenia και του Δήμου Δίου-Ολύμπου παρουσία του δημάρχου, Βαγγέλη Γερολιόλιου και του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Δημήτρη Πατσιαρίκα.

Στη συνάντηση τα μέλη συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης ενός προγράμματος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου, με πιθανούς πυλώνες εργασίας την πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές, τη συντήρηση και διάνοιξη περιπατητικών μονοπατιών και την ανάπτυξη δράσεων με επίκεντρο την ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς και της τοπικής κοινωνίας.

Η Ecogenia προγραμματίζει άμεσες δράσεις με στόχο την προώθηση και εφαρμογή του προγράμματος στην περιοχή με παράλληλη υποστήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσίας από το California Conservation Corps (Σώμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνια).

Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζονται περαιτέρω συναντήσεις με στόχο τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίησή του την άνοιξη του 2024.

Λίγα λόγια για την Ecogenia

Η Ecogenia είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία δύο Ελληνίδων της διασποράς με σκοπό να εισάγει στην Ελλάδα το μοντέλο της “θητείας του ενεργού πολίτη”.

Το όραμα της Ecogenia βασίζεται στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: άνθρωποι, περιβάλλον, ευημερία. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων ενεργής πολιτειότητας, η Ecogenia καλεί νέες και νέους 18-30 ετών να καταστούν φορείς δράσεις και ανάπτυξης στις κοινότητές τους δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο. Παρέχοντας την υπηρεσία τους, οι νέες/οι αποκτούν εμπειρία, γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση, ενώ λαμβάνουν κι ένα επίδομα για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους.

Έτσι η νέα γενιά κινητοποιείται μέσω της κοινωνίας των πολιτών για την κάλυψη των εθνικών αναγκών βιώσιμης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο μέλλον για τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές.