Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκε το νοσοκομείο – Πύρινη κόλαση σε πέντε μέτωπα

6280

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να είναι η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για τέταρτη μέρα.

Τα ξημερώματα εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο της πόλης, καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στον περίβολο ενώ οι καπνοί κάλυψαν όλη την περιοχή. Ενενήντα ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι. Εξάλλου, η φωτιά πέρασε την Εγνατία οδό και βρίσκεται κοντά στο τμήμα ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, όπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο που εκκενώθηκε προληπτικά.

Νωρίτερα, ακούστηκαν εκρήξεις καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από πεδίο βολής, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα αποθήκες πυρομαχικών του στρατού. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν για ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα προκειμένου να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στον περιορισμό και κατάσβεση των ενεργών εστιών.

Την κατάσταση επιδεινώνει το ισχυρό μελτέμι που φτάνει ακόμη και τα 7 μποφόρ δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης ενώ εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά. Η φωτιά πέρασε και στο Προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, ενώ εντοπίστηκε νεκρός άντρας, κατά πάσα πιθανότητα μετανάστης στην περιοχή της Λευκίμμης.

Εστάλη μήνυμα από το 112 και εκκενώθηκαν 8 συνολικά οικισμοί που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό και συγκεκριμένα τα χωριά Ελαιώνας, Έλατος, Πεύκη, Άγιος Γεώργιος, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή.

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Όλοι οι κάτοικοι από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.

Εκκενώθηκε γηροκομείο

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μέτωπα σε Ροδόπη, Εύβοια, Βοιωτία και Κύθνο

Σε ετοιμότητα παραμένουν και οι κάτοικοι στη Ροδόπη, καθώς οι κάτοικοι έλαβαν μετά τα μεσάνυχτα μήνυμα από το 112. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου μαίνεται ανεξέλεγκτη και οι φλόγες κατέστρεψαν σπίτια στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και στην Εύβοια, όπου εκκενώθηκαν τα νότια Ψαχνά και η Βόρεια Αρτάκη.

Επίσης μαίνεται η φωτιά στην Βοιωτία, όπου τη Δευτέρα έχασε τη ζωή του ένας κτηνοτρόφος, στην Καβάλα αλλά και στην Κύθνο. Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν στο Δίστομο.

Χθες σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι είναι και σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και των κατοίκων, που δίνουν μάχη να σώσουν οτιδήποτε σώζεται.

Στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π. Νωρίτερα, ένας βοσκός σκοτώθηκε την ώρα που πήγε να σώσει τα ζώα του, καθώς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί από τις φλόγες.

Στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων από την παραλία του Σκύλου στην Κύθνο, προχώρησαν χθες ιδιωτικά σκάφη, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας 21/8.

Σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας – εφόσον απαιτηθεί – βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν προς την Δρυοπίδα.

Οι Αρχές Ασφαλείας θεωρούν ότι οι 14 πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα μόνο τυχαίες δεν είναι. Γι’ αυτό το λόγο κλήθηκε στην διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής προστασίας και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Έβρος: Νεκρός μετανάστης από τη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς

Νεκρός εντοπίστηκε χθες στην Λευκίμμη του Έβρου, στο Δάσος της Δαδιάς, μετανάστης, που σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εγκλωβίστηκε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις που είχαν κατακλύσει το σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντόπισαν το άψυχο σώμα του και κάλεσαν το ΕΚΑΒ, προκειμένου να το παραλάβουν και να εξετάσουν οι ιατροδικαστές τα λεπτομερή αίτια του θανάτου του.

Ποιες περιοχές εμφανίζουν ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα

Αντιμέτωπες με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς βρίσκονται έξι περιοχές ανά την Επικράτεια, σήμερα, Τρίτη (22/8).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) για την 22α Αυγούστου είναι για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Φθιώτιδα
  • Κορινθία

Παράλληλα, πολύ υψηλός (κατηγορία 4) και υψηλός (κατηγορία 3) κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε αρκετές περιοχές ανά την Επικράτεια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.