Ξέχνα τα 10.000 βήματα: Πόσο πρέπει να περπατάς τελικά κάθε μέρα;

3319

Oι ειδικοί επιμένουν: Το περπάτημα είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε συνολικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Μια νέα επιστημονική έρευνα όμως, έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τους ημερήσιους στόχους μας στο ερώτημα πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουμε.

Πολλοί, λοιπόν, από εμάς, βάζουμε το περπάτημα στην καθημερινή μας ρουτίνα ως μια safe επιλογή, και επιδιώκουμε να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, 4.000 βήματα την ημέρα, μπορεί να είναι αρκετά για να παρατείνουν τη ζωή μας.

Φυσικά αυτό, δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να κάνεις μια μεγαλύτερη βόλτα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον 1.000 βήματα την ημέρα, σχετίζεται με περίπου 15% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο σύνολο μελετών, που υποδηλώνουν ότι οι καθημερινές προπονήσεις δεν χρειάζεται να είναι τόσο εξαντλητικές ή χρονοβόρες για να βελτιώσουν την υγεία μας. Τα πάντα, από το περπάτημα, τις δουλειές του σπιτιού, μέχρι τον χορό μπορούν να συμβάλουν στην γενική ευεξία μας.

Η έρευνα

Για να φτάσει στα νέα ευρήματα, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε 17 προηγουμένως δημοσιευμένες εργασίες σχετικά με το περπάτημα και την υγεία, καθώς τα βήματα που γίνονται κάθε μέρα είναι ένα κοινώς μελετημένο μέτρο σωματικής δραστηριότητας.

Συνολικά, αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν περισσότερους από 225.000 ενήλικες από πολλές χώρες με μέση ηλικία τα 64, μερικοί από τους οποίους ήταν γενικά καλά στην υγεία τους και κάποιοι από τους οποίους είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Κατά μέσο όρο, παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα από αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται σταδιακά καθώς οι άνθρωποι περπατούν περισσότερο.

Αλλά, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτούνται πολλά καθημερινά βήματα για τη βελτίωση της υγείας. Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία άρχισε να μειώνεται σημαντικά όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη πέρασαν ένα όριο περίπου 4.000 βημάτων την ημέρα (περίπου 3,2 χλμ). Το όριο ήταν ακόμη χαμηλότερο –περίπου 2.500 βήματα την ημέρα– όταν εξετάστηκε συγκεκριμένα ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτές οι τάσεις παρέμειναν αρκετά σταθερές σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, καθώς και κατά τη σύγκριση ανδρών και γυναικών. Υπήρχαν, ωστόσο, κάποιες διαφορές μεταξύ ατόμων διαφορετικών ηλικιών. Οι ενήλικες άνω των 60 ετών είδαν μείωση περίπου 42% στον κίνδυνο θνησιμότητας κάνοντας 6.000 και 10.000 βήματα την ημέρα, ενώ εκείνοι κάτω των 60 ετών είδαν μείωση περίπου 49% κάνοντας 7.000 και 13.000 βήματα την ημέρα.

Το περπάτημα μία από τις πολλές υγιεινές συνήθειες
Υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις για τα ευρήματα. Πρώτον, η έρευνα παρατήρησης αυτής της φύσης μπορεί να αποκαλύψει μοτίβα, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά την αιτία και το αποτέλεσμα. Οι ερευνητές επίσης δεν ήταν σε θέση να υπολογίσουν πλήρως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή τον συνολικό τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα καθημερινά βήματα ήταν μόνο ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, τα άτομα που ήταν πιο δραστήρια να είχαν επίσης μια σειρά από άλλες υγιεινές συνήθειες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, η νέα έρευνα ενώνει πολλές άλλες μελέτες στο ίδιο συμπέρασμα: Όσο περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητα μας, τόσο το καλύτερο. Αλλά έστω και λίγο περπάτημα μέσα στην ημέρα, είναι επίσης καλύτερο από το τίποτα.