W&S Cincinnati Masters: Ξανά δικό του το Σινσιννάτι μετά από έπος (videos+highlights)

Μετά από έναν ακόμα επικό τελικό, στον οποίο έχανε με 5-7, 2-4 και έσωσε ένα championship point, ο Novak Djokovic πήρε ρεβάνς από τον Carlos Alcaraz και επέστρεψε στον θρόνο του στο Σινσινάτι, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει US Open!

286

Μετά από 3 ώρες και 49 λεπτά ενός συγκλονιστικού τελικού, από τους πολλούς που θα δώσουν απ’ ότι φαίνεται οι δυο τους, ο Novak Djokovic πήρε ρεβάνς για την ήττα του στον επίσης επικό τελικό του Wimbledon και επικράτησε του… αλύγιστου Carlos Alcaraz με 5-7, 7-6 (7), 7-6 (4).

Ήταν ένα ματς που όλα πήγαιναν λάθος για τον 36χρονο Σέρβο για 1,5 περίπου σετ, αλλά κατάφερε να επιστρέψει από σετ και break πίσω, να σβήσει championship point και να αποδείξει ότι δεν θα είναι για κανένα λόγο δεύτερο φαβορί στο US Open!

Για να “λυγίσει” τον Alcaraz έπρεπε να συμπληρώσει σχεδόν 4 ώρες στο γήπεδο, αφού μετά το σβησμένο championship point στο 2ο σετ ο Σέρβος χρειάστηκε 5 δικά του championship points, με τον Alcaraz να επιστρέφει από το 3-5, 30-40 και να προηγείται με 6-5 στο 3ο σετ!

Πιο αναλυτικά, ο κάτοχος 23 Grand Slams τίτλων και 39 Masters τίτλων από σήμερα, μπορεί να έκανε πρώτος το break και να προηγήθηκε με 4-2 στο 1ο σετ του τελικού, ωστόσο δεν ήταν στα καλύτερά του και φάνηκε να επηρεάζεται και από την ζέστη, αντιμετωπίζοντας έντονη αδιαθεσία.

Αυτό τουλάχιστον είπε και στον γιατρό όταν κάλεσε ιατρικό τάιμ άουτ, μετά το τέλος του σετ, το οποίο έχασε καθώς δέχτηκε 2 break τα επόμενα λεπτά, στο 7ο (3-4) και στο 11o game (6-5).

Ο Alcaraz “έσπασε” και 3η φορά τον Djokovic χωρίς να δεχτεί ο ίδιος break, για να προηγηθεί με 3-1 και με 4-2 στο 2ο σετ, φτάνοντας πολύ κοντά στη νίκη. Στο break του Ισπανού στο 2ο σετ, ο Djokovic ήταν πάνω με 15-0 και έκανε 3 διαδοχικά double faults!

Τίποτα δεν είναι εύκολο όμως όταν έχεις απέναντί σου τον Novak, που όσο περνούσε η ώρα ένιωθε καλύτερα, εκμεταλλεύτηκε ένα κακό game από το σερβίς του Ισπανού για το break back και ισοφάρισε σε 4-4, επιστρέφοντας για τα καλά στον τελικό.

Ακολούθησε πολύ σκληρή μάχη για το 2ο σετ, που έκρινε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα. Μετά από ένα εξαιρετικά αμφίρροπο tie-break, αμφότεροι Alcaraz και Djokovic είχαν ευκαιρίες στα αντίπαλα σερβίς, με τον Ισπανό να σβήνει set point και τον Djokovic να σβήνει championship point. Τελικά, ο Djokovic έκανε το πολυπόθητο mini-break και η 2η ευκαιρία του για το σετ ήταν στο δικό του σερβίς, την αξιοποίησε και κατέκτησε το βαρυσήμαντο tie-break με 9-7.

Στο 3ο σετ ο Djokovic ήταν αισθητά καλύτερος μέχρι το 9ο game, αφού ο ίδιος δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα από τη γραμμή του σερβίς στα πρώτα games και ταυτόχρονα πίεζε συνεχώς τον Ισπανό στο σερβίς του. Στο 5ο game ο Alcaraz κατάφερε να επιστρέψει από το 2-2, 15-40 για να κρατήσει το σερβίς του, στο 7ο όμως υπέστη τελικά το break, παρότι πριν είχε σώσει άλλα 4 break points του Σέρβου!

Ο Novak πέρασε μπροστά με 4-3 και στο 9ο game πίεσε ξανά τον Ισπανό, που έσωσε 2 championship points στο σερβίς του και το κράτησε ξανά με τεράστια δυσκολία, για να μειώσει σε 5-4.

Τότε ήρθε το 10ο game, στο οποίο ο Nole επέστρεψε αρχικά από το 15-40, είχε ακόμα 2 championship points και μάλιστα στο σερβίς του, αλλά ο εξίσου απίστευτος Alcaraz τα έσβησε και αυτά, έμεινε στο ματς και τελικά πήρε το break back, για να ισοφαρίσει σε 5-5.

Μετά τα 4 χαμένα championship points, ο Djokovic είχε και 4 ακόμα break points, φτάνοντας τα 12 χαμένα συνολικά σ’ αυτό το 3ο σετ, με τον Alcaraz να κρατάει το σερβίς του και να παίρνει προβάδισμα στο σετ με 6-5! Ήταν ένα σετ που ο Djokovic έδειχνε αποφασισμένος και με οποιονδήποτε άλλον παίκτη απέναντί του θα είχε κερδίσει σχετικά εύκολα, κι όμως ο Alcaraz τον έφτασε για μια ακόμα φορά στα όριά του και τον ανάγκασε να σερβίρει για την παραμονή του στον τελικό!

Ο Djokovic ωστόσο δεν πτοήθηκε και έμεινε δυνατός πνευματικά και μετά απ’ αυτή την εξέλιξη. Κατόρθωσε με 4 συνεχόμενους πόντους να κρατήσει το σερβίς του από το 5-6, 0-15 και κέρδισε και το δεύτερο tie-break που έπαιξε με τον Ισπανό, συνεχίζοντας το ρεσιτάλ που δίνει φέτος στα tie-break.

Το ρολόι έγραφε 3 ώρες και 49 λεπτά, όταν ο Djokovic έπεφτε στο έδαφος για να πανηγυρίσει μια από τις πιο δύσκολες και πιο γλυκές νίκες στην καριέρα του, σε έναν ακόμα τελικό που θα μείνει στην ιστορία.

Υπενθυμίζουμε πως ο άλλος τελικός που επίσης ήταν επικός μεταξύ των δυο τους, ήταν στο αμέσως προηγούμενο τουρνουά που συμμετείχαν και οι δυο, ενώ έχουν παίξει και στα 3 τελευταία τουρνουά που έχουν λάβει μέρος αμφότεροι, το Roland Garros, το Wimbledon και το Σινσινάτι.

Το rivalry τους λοιπόν, το οποίο ισοφάρισε σε 2-2 ο Djokovic, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα επικότερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, παρόλο που δεν θα είναι εφικτό να έχει μεγάλη διάρκεια, εξαιτίας της πολύ μεγάλης διαφοράς ηλικίας που έχουν.

Αυτός ήταν ο 3ος τίτλος του Djokovic στο Σινσινάτι, έχοντας κερδίσει και τους 3 στις 4 τελευταίες παρουσίες του στο τουρνουά, το 2018, το 2020 και το 2023 (έπαιξε ακόμα και το 2019, αλλά έχασε στα ημιτελικά). Το Σινσινάτι έως και το 2018 ήταν το μοναδικό 1000άρι που έλειπε από τη συλλογή του και εκείνη τη χρονιά είχε γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που τα έχει κερδίσει όλα.

Τα τελευταία 2 χρόνια είναι και ο κορυφαίος σε κατακτήσεις Masters τίτλων και σήμερα έφτασε τα 39 τρόπαια, ανεβάζοντας κι άλλο τη διαφορά του από τα 36 του Rafael Nadal.

Συνολικά έφτασε τους 95 τίτλους καριέρας (95-40 σε τελικούς), ξεπερνώντας τους 64 του Ivan Lendl και ανεβαίνοντας στην 3η θέση της σχετικής κατάταξης, πίσω μόνο από τους Jimmy Connors (109) και Roger Federer (103).

Παράλληλα, έφτασε τις 1.069 νίκες καριέρας, για να περάσει και εκεί στην 3η θέση, ξεπερνώντας τους Nadal και Lendl, που έχουν από 1.068. Οι μόνοι που έχουν πετύχει περισσότερες tour-level νίκες από τον Djokovic είναι οι Connors (1.274) και Federer (1.251), ωστόσο ο Djokovic έχει το καλύτερο ποσοστό νικών απ’ όλους σ’ αυτή τη λίστα.

Η νίκη επί του Alcaraz ήταν η 249η απέναντι σε Top 10 τενίστα, σε ακόμα ένα ρεκόρ που έχει στην κατοχή του ο Σέρβος, με σημαντική διαφορά μάλιστα από τον δεύτερο (Federer, 224), ενώ θα μειώσει επίσης μόλις στους 20 βαθμούς τη διαφορά του από τον Ισπανό αύριο στην παγκόσμια κατάταξη.

Είναι πλέον πάρα πολύ πιθανό να τον ξεπεράσει μετά το US Open, όπου θα επιστρέψει μετά από 2 χρόνια χωρίς να έχει να υπερασπιστεί βαθμούς, και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο 8ο Year-end No.1 της καριέρας του και στο απίστευτο ορόσημο των 400 εβδομάδων παραμονής στο Νο.1! Αυτή τη στιγμή ο Djokovic έχει 389 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1, με τον δεύτερο Federer να έχει 310, ενώ ο Σέρβος έχει ήδη και τα περισσότερα Year-end No.1 που έχουν γίνει στην ιστορία της ΑΤΡ, καθώς ξεπέρασε το 2021 το ρεκόρ που κρατούσε από την εποχή του Pete Sampras (6).