Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα: Εχθρός οι ισχυροί άνεμοι – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

482

Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεσπάσει με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες. Συγκεκριμένα, φωτιές καίνε δασικές εκτάσεις σε επτά περιοχές, με τις μεγαλύτερες να βρίσκονται σε Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, και Βοιωτία.

Το 112 ήχησε σε πολλαπλές περιπτώσεις, οικισμοί έχουν εκκενωθεί και δρόμοι έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις φωτιές έχουν σπεύσει συνολικά 18 αεροπλάνα και 15 ελικόπτερα, τα οποία επιχειρούν αυτή την ώρα για την κατάσβεσή τους.

Αναλυτικά, στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούν 10 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Στην Εύβοια 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Στη Θήβα συνδράμουν από αέρος 2 ελικόπτερα, στη Δαδιά 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, στο Διαλεχτό ένα αεροπλάνο και 2 ελικόπτερα, στα Λάβαρα Εβρου 2 αεροπλάνα και στον Μίσχο Ροδόπης ένα ελικπόπτερο.

Στην Κομοτηνή, σήμανε κι εκεί πριν απο λίγα λεπτά το 112 και έχουν δοθεί ήδη οδηγίες για εκκένωση στα χωριά Πολύανθος, Σώστης, και Ληνός.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Εύβοια στάλθηκε στις 18:19 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς την Χαλκίδα.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπουργο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη θέση Μάνδρα Στάμου, στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Πυρκαγιά στη Βοιωτία / Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη φωτιά στην Καβάλα

Μαίνεται η δασική πυρκαγιά στο Διαλεχτό Καβάλας, με την Πολιτική Προστασία να στέλνει μήνυμα 112 για εκκένωση στους κατοίκους των περιοχών Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα.

Οι πολίτες των εν λόγω περιοχών καλούνται να μετακινηθούν προς τον κόμβο Χρυσόπουλος.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας: Προς Βατώνα το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς

Συνεχίζει να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας.

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Φωτιά στα Ψαχνά Ευβοίας./ Πηγή: Eurokinissi

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώνα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Την τελευταία ώρα οι πυροσβέστες έκαναν έναν κλοιό γύρω από μία εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή και μπόρεσαν να τη σώσουν. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώνα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, όπως επίσης μετέχουν και 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, εθελοντές της περιοχής και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας (21/8) σε αγροτοδασική έκταση στον Πρόδρομο Βοιωτίας. Το μέτωπο εξαπλώθηκε μέσα σε δύο ώρες λόγω των θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν τα οκτώ μποφόρ.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί 49 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο 13 οχήματα 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την παραλία Σαράντη με κατεύθυνση προς Θίσβη, αλλά και ο οικισμός Σκέρθι.

Ο αντιδήμαρχος Θηβέων, Αναστάσιος Καμπούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε «πως η φωτιά είναι ήδη μέσα στον οικισμό Σαράντη».

Παράλληλα, εκκενώθηκαν παραθεριστικές κατοικίες των περιοχών στις οποίες κατευθύνεται η πυρκαγιά, καθώς και ένα κάμπινγκ.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Καβάλα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) σε δασική έκταση, στην περιοχή Διαλεκτό Καβάλας. Μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση του οικισμού.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 12 πυροσβέστες, έξι οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Νέα φωτιά στον Ασπρόπυργο

Άλλη μία φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στον Ασπρόπυργο σε περιοχή με ξερά χόρτα. Στο σημείο έφτασαν 24 Πυροσβέστες με 10 οχήματα.

φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) με την Πυροσβεστική να σπεύδει άμεσα στο σημείο για την κατάσβεσή της προκειμένου να μην επεκταθεί, αφού οι ισχυροί άνεμοι δυσχαιρένουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προς το παρόν δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης

Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής (20/8), καθώς, ενώ είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην περιοχή της Αμφιτρίτης μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχοντας παρατάξει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα σε μια γραμμή άμυνας για να μην περάσει η πυρκαγιά, τελικά λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων και των θερμών μαζών, καύτρες πέρασαν πίσω από τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε επιθετικά προς τις παρυφές της περιοχής, δηλαδή το Μαΐστρο και το Άβαντο, όπου δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη μέχρι στιγμής».