Τα 4+2 μέτρα κατά της οπαδικής βίας: Λουκέτο στις παράνομες λέσχες, αστυνομικοί έφοδοι στα γήπεδα

279

Άμεσα στην εφαρμογή μέτρων κατά της οπαδικής βίας προχωράει η κυβέρνηση, μετά και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Φιλαδέλφεια από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. «Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων», είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έστειλε μέσα από ανάρτηση που έκανε για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ δεν ήταν τυχαία. Στόχος είναι να βρεθεί κοινός βηματισμός και να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του στην προσπάθεια για την πάταξη φαινομένων βίας στα γήπεδα, πρόσθεσε ότι «θα ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας».

Τόνισε ότι «η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

Ειδικότερα η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή τριών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:
  • Κλείσιμο των παράνομων λεσχών Φιλάθλων
  • Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ
  • Έλεγχος από την ελληνική αστυνομία στις θύρες των γηπέδων
  • Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή άλλων κρατών

Εάν απαιτηθεί:

  • Αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
  • Κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών

Αξίζει να σημειωθεί η ενεργοποίηση της αστυνομίας πλέον θα γίνεται χωρίς να ειδοποιούνται οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και θα είναι στην ουσία έφοδος της αστυνομίας όπου κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για επεισόδια.

Οι αναρτήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:

«Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, επικριτικά είναι τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Για ακόμη μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, προτάσσοντας μόνο την επικοινωνία», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι με τη στάση του διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας.

«Μετά από ένα δεκαήμερο σιωπής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το πρωτοφανές φιάσκο που οδήγησε στην δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Σαν να μην κυβερνούσε ο ίδιος την προηγούμενη τετραετία, δήλωσε ότι θα διαλύσει τις παθογένειες. Χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, επιμένει να κρατάει στην θέση του και να στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Ο πρωθυπουργός παριστάνει ότι ανέλαβε μόλις χθες τη διακυβέρνηση» δηλώνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται το φιάσκο του «επιτελικού κράτους» ούτε ότι τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια υπερβαίνουν τα όρια της οπαδικής βίας και συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας.

«Οπαδικοί στρατοί δρουν για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων» σχολιάζει το ΚΚΕ καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ρεσιτάλ υποκρισίας. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν να μην είδε αυτό που τόσες μέρες βλέπει όλος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, ότι η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι μέσα στη χώρα μας» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Τέλος, η Ελληνική Λύση χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ως κυβερνητική ομολογία εγκλήματος.