Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου για τα φυτά του Ολύμπου – Στις 29/8 η ημερίδα στο Δημαρχείο της Ελασσόνας

541

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 και ώρα 7-9  μ.μ. στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, όπου, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ενός σημαντικού και πρωτοπόρου έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο, στα όρια του Δήμου Ελασσόνας και ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου 2023 .

Εγγραφές για την παρακολούθηση με φυσική παρουσία ή μέσω skype : https://forms.gle/as73RS4i1Yy6yFTY8 . (θα σταλεί έγκαιρα το link σύνδεσης).

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είχε διάρκεια από 1/9/2021 έως 30/8/2023..

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας ) και εταίρους

α. το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αναπλ. Καθηγητής κ. Χρήστος Λύκας),

β. τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)  και

γ. τον Χιονοδρομικό-Ορειβατικό-Περιβαλλοντικό  Σύλλογο (ΧΟΠΣ)  Σπαρμού Ολύμπου (Πρόεδρος κ. Βίκυ Νίκου),

θα ενημερώσει τους τοπικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για τα αποτελέσματα του Έργου με τίτλο Olympus+”, που το Δίκτυο «Περραιβία» διεκδίκησε, σε δύσκολες ανταγωνιστικές συνθήκες και αυστηρά κριτήρια, από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της προστασίας του μυθικού βουνού από την κλιματική αλλαγή και τέλος της δημιουργίας επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα ΑΦΦ.

Θα παρουσιαστούν όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Έργο «Olympus+» , στο οποίο τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά και βότανα του Ολύμπου μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης και του Πράσινου Ταμείου(ΥΠΕΝ), αναδεικνύονται για την κατάκτηση νέων αγορών, ενώ στο πλαίσιο του Έργου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία τους, έτσι ώστε το Έργο να αφήσει στην περιοχή αναπτυξιακό αποτύπωμα, αλλά και να διαμορφώσει πολιτικές για την προστασία του Ολύμπου από την Κλιματική Αλλαγή.

Ένα Έργο– διαφήμιση στα περίφημα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

Το έργο Olympus+, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και  την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν σχετικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην Ημερίδα της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Έργου OLYMPUS+, που σκοπό είχε να συγκεντρώσει την προσοχή σε έναν τεράστιο πλούτο της παρολύμπιας περιοχής, όπως είναι τα ΑΦΦ και Βότανα του Ολύμπου, θα συμμετέχουν  όλοι οι εταίροι του έργου, αλλά και έγκριτοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η ΑΕΝΟΛ Α.Ε., Σύμβουλοι επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι του Πράσινου Ταμείου, που συμμετείχαν στην υλοποίηση του Προγράμματος   κ.ά.

Τα ΑΦΦ του Ολύμπου μοχλός ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία», που είναι ο συντονιστής εταίρος, οικονομολόγος κ.  Κώστας Σκριάπας, αλλά και οι δύο Αντιπρόεδροι κ.κ. Θ. Αστερίου και Κ. Φουρκιώτης, δηλώνουν  ότι: “το τελικό αποτέλεσμα του Έργου είναι να προστατευτεί  η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου και κατ’ επέκταση όλου του ορεινού όγκου , να ενημερωθούν και  να ευαισθητοποιηθούν όλοι (πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία

επιχειρηματικότητας, με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ, τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου, αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής, για παρόμοιες ,ανά την Ελλάδα, περιοχές, που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα.

Είναι πολύ σημαντικό που συνεργάζονται στενά η Κοινωνία των Πολιτών, τα Πανεπιστήμια που παράγουν γνώσεις και έρευνα και οι δημόσιοι φορείς, μεταφέροντας καλές πρακτικές στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.

Το τέλος του Έργου δίνει κίνητρα και  μια νέα αρχή για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον τομέα των ΑΦΦ με τη στήριξη της Πολιτείας , της Περιφέρειας, του Δήμου Ελασσόνας, των Πανεπιστημίων και της Κοινωνίας των Πολιτών».