52ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Η θεατρική παράσταση «Γέρµα – el cuerpo muerto» του Λόρκα | Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου

1627

 

Η Γέρμα – el cuerpo muerto του Ισπανού ποιητή και δραματουργού, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, φιλοξενείται στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ανεβαίνει στο Ρωμαϊκό Ωδείο του Αρχαιολογικού Πάρκου του Δίου, το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, στις 9:00 μ μ, από τη θεατρική παραγωγή, Αrte Libera.

Το έργο Γέρμα, το οποίο μαζί µε τον Ματωμένο Γάμο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.  Αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία,  παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.

Η πλοκή του έργου

Γέρμα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη. Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρημος» που ενίοτε προφέρεται «έρμος» ή «γέρµος». Η Γέρμα είναι µία νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίμονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η μητρότητα γίνεται εµµονή οδηγώντας την στον φόνο του άντρα της.

Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για µία ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.  Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για µια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη Σκηνοθεσία / Σχεδιασμός φωτισμών: Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου Δραματουργική επεξεργασία – Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης

Ερμηνεία: Ιφιγένεια Καραµήτρου

Σύνθεση / Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο (φοιτητές, νέοι έως 18 ετών, ΑµεΑ, άνεργοι) 10€. Για παιδιά κάτω των 6 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια (10€) Ο.Γ.Α./Ι.Κ.Α/ Εργατικής Εστίας και εταιριών ηλεκτρονικής διακίνησης.

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/germa-el-cuerpo-muerto

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  1. Βιβλιοπωλείο «ΜΑΤΙ» Κατερίνη Πιερίας, Αβέρωφ 4 (2351031275)
  2. Βιβλιοπωλείο «ΝΕΣΤΩΡ» Κατερίνη Πιερίας, Κανάρη 5 (2351036024)
  3. Βιβλιοπωλείο «1900» Κατερίνη Πιερίας, Βασιλείου Β. 2 (2351028900)
  4. Βιβλιοπωλείο «ΣΑΒΒΙΔΗΣ» Κατερίνη Πιερίας, Μ. Αλεξάνδρου 47 (2351029380)
  5. Τουριστικό κατάστημα « I love Olympos –ΚΑΨΑΛΗΣ», Αγ. Νικολάου 24 Λιτόχωρο Πιερίας (2352083400)
  6. «Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ, Πλαταμώνας Πιερίας (2352042606)

Τα εισιτήρια που διατίθενται σε μειωμένη τιμή προπώλησης, πωλούνται μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας της παράστασης.

Τα σημεία προπώλησης δε δέχονται χρηματικές συναλλαγές μέσω POS  (χρήση τραπεζικής κάρτας), μόνο μετρητά.