Ζάκυνθος: Ρεκόρ για τις φωλιές των Καρέτα Καρέτα

Τι αναφέρει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

1425

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τη Ζάκυνθο για τις χελώνες καρέτα καρέτα.

Όπως τονίζει σε ενημέρωσή του ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το νησί της Ζακύνθου ζει με έντονο ρυθμό κάθε καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω της συνεχόμενης αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και επειδή αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

Φέτος, περισσότερες από 1.800 φωλιές δημιουργήθηκαν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, γεγονός που καθιστά τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων σαράντα χρόνων στη Ζάκυνθο. Επίσης, επαληθεύει την αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο τα τελευταία δέκα χρόνια, που οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Έχει ξεπεράσει το 2020

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει (πριν την επαλήθευση των επιστημονικών δεδομένων) τα επίπεδα του 2020 που αποτελούσε ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας Covid-19 που μόλις είχε ξεσπάσει, με άμεσο αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού επισκεπτών στη Ζάκυνθο.

Από τις φωλιές που δημιουργήθηκαν φέτος στη Ζάκυνθο, αναμένεται να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα περισσότερα από 200.000 χελωνάκια, κάποια από τα οποία θα επιστρέψουν μια μέρα –σε περίπου 25 χρόνια- στις ίδιες παραλίες για να αναπαραχθούν, συντελώντας στην επιβίωση του προστατευόμενου είδους αυτού.