Φυσικό αέριο: Άσχημα τα νέα από την Αυστραλία για την παγκόσμια αγορά

Εκτινάχθηκαν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καθώς το ενδεχόμενο απεργιών είναι ορατό.

393

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν κατά 18%, καθώς δεν βρέθηκε λύση στις εργατικές διενέξεις μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Woodside Energy Group Ltd – μιας από τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Αν το προσωπικό προχωρήσει σε απεργία την Παρασκευή, οι κίνδυνοι να διαταραχθεί ο εφοδιασμός με LNG, σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ορατός, παρασύροντας τις τιμές προς τα πάνω.

Σήμερα είχαν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ συνδικαλιστών και της εταιρείας. Παρότι υπήρξε κάποια πρόοδος, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις για αύξηση των μισθών και αλλαγές στους όρους εργασίας, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παρόλο που η Ευρώπη αγοράζει σπάνια αυστραλιανό φυσικό αέριο, θα αναγκαστεί να ανταγωνιστεί χώρες της Ασίας που θα αναζητήσουν άλλες αγορές.

“Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και των εταιρειών που διαχειρίζονται το LNG δεν κατέληξαν σε κάποια πρόοδο”, δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής LNG στην Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο. “Λύση είναι απίθανο να επιτευχθεί χωρίς την πλήρη συνδρομή των συνδικαλιστών της Offshore Alliance , και οι πρόσφατες αναρτήσεις του συνδικάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι απέχουμε ακόμη αρκετά από αυτό”.

Καθυστερήσεις λόγω συντήρησης

Εν τω μεταξύ, με την απειλή πιθανών απεργιών να ελλοχεύει, το εργοστάσιο Gorgon που διαχειρίζεται η Chevron Corp. ήδη καθυστερεί κάποιες πωλήσεις στην αγορά spot, δήλωσαν στο Bloomberg News traders με γνώση της κατάστασης.

“Οποιαδήποτε ένδειξη για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική πορεία των τιμών έως και την έλευση του χειμώνα λόγω των φόβων για διαταραχές στην τροφοδοσία”, έγραψαν οι αναλυτές της Inspired Plc σε σημείωμά τους.

Από την άλλη, οι παραδόσεις φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό υγροποίησης Corpus Christi στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, σύμφωνα με το LNG Feedgas Model του BNEF, αυξάνοντας τις πιέσεις στις παγκόσμιες προμήθειες.

Εύθραυστη είναι εξάλλου η κατάσταση στην Ευρώπη, από τις πιθανές καθυστερήσεις λόγω συντήρησης σε αγωγούς μεγάλων παραγωγών, όπως η Νορβηγία.

Ο παράγοντας «καύσωνας»

Οι προμηθευτές παράλληλα, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη νότια Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει την χρήση κλιματιστικών.

Τα ολλανδικά συμβόλαια front-month, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, διαπραγματεύονταν στα 39,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 15:44 στο Άμστερνταμ, ενώ και τα αντίστοιχα συμβόλαια του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν επίσης άνοδο.