Χαβάη: Πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στο Μάουι και τι γνωρίζουμε για τις καταστροφές στη Λαχέινα

1995

Οι πυρκαγιές στο νησί Μάουι και στο Big Island της Χαβάης έχουν προκαλέσει τον θάνατο  56 ανθρώπων έως σήμερα, ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να εκκενώσουν το νησί και κατέστρεψαν την ιστορική πόλη Λαχέινα.

Στα πλάνα από την περιοχή διακρίνονται ολόκληρες γειτονιές και επιχειρήσεις ισοπεδωμένες και οχήματα, καμένα ολοσχερώς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Λόγω της φωτιάς έκλεισαν οι περισσότεροι δρόμοι γύρω από τη Λαχέινα, την ιστορική πρώην πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης. Η πόλη είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μάουι και προσελκύει σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο – δηλαδή το 80% των επισκεπτών του νησιού.

Πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές;

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση, τους ισχυρούς ανέμους και τη χαμηλή υγρασία.

Σχεδόν το 85% των πυρκαγιών στις ΗΠΑ προκαλούνται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με την Αμερικανική Δασική Υπηρεσία. Στα φυσικά αίτια περιλαμβάνονται οι κεραυνοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα νησιά της Χαβάης έχουν έξι ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Μάουι.

 

Η ζέστη ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι συνέβαλε σε ασυνήθιστα σοβαρές πυρκαγιές στην Ευρώπη και τον δυτικό Καναδά. Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχει οδηγήσει σε συχνότερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πού εντοπίζονται οι πυρκαγιές;

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στη Λαχάινα, μια παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο περίπου 13.000 κατοίκων στο βορειοδυτικό Μάουι, που κάποτε ήταν κέντρο φαλαινοθηρίας και πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης και σήμερα προσελκύει 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Πυρκαγιές έχουν επίσης καεί γύρω από το Kihei, μια παράκτια πόλη στο νότιο Μάουι, και έχουν καταστρέψει τμήματα της Kula, μιας κατοικημένης περιοχής στο ορεινό κέντρο του νησιού, καθώς και καψαλισμένα τμήματα του Big Island.

Περίπου 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ανέφερε η εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser, επικαλούμενη επίσημες αναφορές της Αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μάουι.

Η Χαβάη είναι ένα αρχιπέλαγος περίπου 2.000 μίλια (3.200 χλμ.) δυτικά της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ. Αποτελείται από οκτώ κύρια νησιά, μεταξύ των οποίων και η Χαβάη, γνωστή ως Big Island. Το νησί Μάουι βρίσκεται ανατολικά του νησιού της Χαβάης.

Το μήνυμα του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, ανάρτησε στην πλατφόρμα X έναν υπερσύνδεσμο προς μια οργάνωση αρωγής για τους πληγέντες. «Είναι δύσκολο να βλέπω κάποιες από τις εικόνες που έρχονται από τη Χαβάη, μια περιοχή τόσο ξεχωριστή για πολλούς από εμάς», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η πρώην πρώτη κυρία, η Μισέλ Ομπάμα, «σκέφτονται εκείνους που έχασαν αγαπημένους τους ή που η ζωή τους ανατράπηκε».

Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις στη Λαχέινα και κάποιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βουτήξουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Τους διέσωσε η ακτοφυλακή.