Καρυά Ελασσόνας: Τιμητική εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

1841

Στην Καρυά Ελασσόνας στις 4, 5 και 6 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο Καρυάς  με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1ο Πολιτιστικό τριήμερο αφιερωμένο στην Πρώτη Ανάβαση στον Όλυμπο το 1913, από τους φιλέλληνες Frederick Boissonnas, Daniel Baud Bovy από την Ελβετία και τον οδηγό τους Χρήστο Κάκκαλο από το Λιτόχωρο.

Η φωτογραφική απεικόνιση του Ολύμπου από τον διακεκριμένο φωτογράφο και αλπινιστή Boissonnasαποτέλεσε το πέρασμα του βουνού από τον μύθο στην ιστορία, και φυσικά τη βάση και στήριγμα της όλης εκδήλωσης. Οι σπάνιες φωτογραφίες που απεικονίζουν τους πρωτοπόρους και τις αναβάσεις τους, τις ψηλές κορυφές, στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής όπως η Καρυά, η Σκαμνιά, ο Σπαρμός και ο Κοκκινοπλός, αλλά και τα μοναστήρια της περιοχής του προηγούμενου αιώνα, έκαναν την έκθεσή μας μοναδική και μαγνήτισαν το κοινό που τις θαύμασε, την πρώτη ημέρα στο χώρο του πολιτιστικού μας κέντρου.

Πολλοί ήταν οι εκλεκτοί επίσημοι προσκεκλημένοι από τον πολιτικό χώρο καθώς επίσης και από την τοπική αυτοδιοίκηση,  όπως  ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική Συμμαχία, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτωνας, ο Ελβετός Πρόξενος στην Ελλάδα κ. Stefan Estermann, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωσή μας και εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία.

Ο κεντρικός ομιλητής και σπουδαίος καθηγητής Οικονομικής περιβάλλοντος και βιώσιμης Ανάπτυξης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Κυρίτσης ανέφερε πόσο τολμηρό για την εποχή του υπήρξε το επιτυχημένο εγχείρημα των τριών αναβατών και πόσο καθοριστικό για την μετέπειτα  ιστορία του Ολύμπου.

Με επιστολή της συμμετείχε η καθηγήτρια Ιστορίας, Γεωγραφίας και περιβάλλοντος Estelle Sohierεπισημαίνοντας τις προσπάθειες και την ευχή του Fred Boissonnas για τη δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από το 1935.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των επίτημων προσκεκλημένων απόγονων των πρώτων αναβατών του Boissonnas και του Κάκκαλου,   Cleo Borel και Θόδωρου Κάκκαλου αντίστοιχα. Μια διάχυτη συγκίνηση υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι κατέθεσαν την ψυχή τους και αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές της βραδιάς μέσα από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες. Μεταξύ αυτών και η Χριστίνα Ζολώτα απόγονος του Κώστα Ζολώτα του πολύ καλού φίλου του Χ. Κάκκαλου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι επιδόσεις των τιμητικών πλακετών στον Ελβετό Πρέσβη, που μας τίμησε με την παρουσία του αποδεχόμενος την επίσημη πρόσκληση του ΜΕΣ Καρυάς για να συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό τριήμερο. Και φυσικά τους απογόνους των πρώτων αναβατών, από τον Βουλευτή κ. Κόκκαλη, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Πασχόπουλο. Εκ μέρους του Δήμου Ελασσόνας προσφέρθηκαν δώρα και ενθύμια.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της   πλάκας αφιερωμένης στους τρεις πρωτοπόρους, σε μια μοναδική πρωτοβουλία του ΜΕΣΚ Όλυμπος.  Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον ΜΕΣΚ και την εκπρόσωπο του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Νέλλη Εξαρχάκου. Η αφιερωματική πλάκα παραδόθηκε σε ομάδα ορειβατών και τοποθετήθηκε την επόμενη ημέρα στο πάνθεον του Ολύμπου στα 2918 μ.

Τη δεύτερη ημέρα το πρωί πραγματοποιήθηκαν αναβάσεις  στον  Όλυμπο και η   τοποθέτηση  της αφιερωματικής πλάκας για τους πρώτους αναβάτες, στο Πάνθεον  του Ολύμπου στα 2918 μ.

Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα από την περιοχή της Ελασσόνας: Σύλλογος Κρανιωτών «η Ξηροκρανιά», Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, Σύλλογος Δρυμού Ελασσόνας και ο Σύλλογος της Καρυάς, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης την κ. Αθ. Κρικέλη για την προβολή της υπέροχης ταινίας της  ‘Mt Olympus Thecreation” και όλο τον κόσμο που την παρακολούθησε.

Την επιμέλεια, τον συντονισμό και την παρουσίαση έκανε η κ. Σπυράκη Ελένη, μέλος και υπεύθυνη τύπου του ΔΣ του Συλλόγου, που οραματίστηκε την ιδέα και είχε την κύρια ευθύνη για την καλή διεκπεραίωση της όλης εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές, τους χορηγούς και όλο τον κόσμο που μας αγκάλιασε κα μας στήριξε με τη συμμετοχή του.