Δήμος Κατερίνης: Πρεσβευτής παράδοσης και πολιτισμού στην Αλγερία το «Ξαθέρι» (φωτο, video)

412

Κώστας Κουκοδήμος: Συνεργαζόμαστε με τους συλλόγους και αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία προβολής της περιοχής μας στο εξωτερικό

Ισχυρό αποτύπωμα άφησε η χώρα μας και η Κατερίνη στο 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στην πόλη Sidi Bel Abbess της Αλγερίας, όπου το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης «Ξαθέρι» ως μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο Φεστιβάλ, πρόβαλε πτυχές της Ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Το Φεστιβάλ της Sidi Bel Abbess, διεξήχθη 12 με 18 Ιουλίου και μοναδικός προσκεκλημένος Σύλλογος από την Ελλάδα ήταν το «Ξαθέρι» για 2η συνεχή χρονιά, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και προκαλώντας διθυραμβικά σχόλια από τους διοργανωτές.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αλγερία, αποδείχθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να προβληθεί η Πιερία και ο Δήμος Κατερίνης, αφού η Ελληνική αποστολή έχοντας στις «αποσκευές της» πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και δώρα αξιοποίησε κάθε ευκαιρία, ώστε να αναδείξει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας. Η θεαματική παρουσία των χορευτών του στη σκηνή, αποτυπώθηκαν στο θερμό χειροκρότημα των θεατών, αλλά και στα θερμά λόγια υποδοχής από τους διοργανωτές.

Για τους Αλγερινούς, η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες που διεξάγονται στη χώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες, φιλοξενώντας παραδοσιακά σχήματα από πολλές χωρές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η Κατερινιώτικη αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο της Sidi Bel Abbes κ. Megherbi Miloud και τον Επίτροπο του πολιτιστικού φεστιβάλ λαϊκών χορών κ. Mohammed Kazouz. Τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησαν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Αλγερίας, όπως η Υπουργός πολιτισμού και Τέχνης κ. Mouloudgji Soraya, ο Περιφερειάρχης κ. Belkhorissat Abdelkrim, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Limani Mustapha.

Τα συγχαρητήριά του για την παρουσία των Κρητών του Δήμου Κατερίνης στο Φεστιβάλ Παράδοσης και Χορού της Αλγερίας, εξέφρασε ο δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, τονίζοντας πως ο Δήμος «συνεργάζεται και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για την προβολή της περιοχής μας, ενισχύοντας κάθε σύλλογο που εκπροσωπεί το Δήμο Κατερίνης και προβάλει τη χώρα μας, σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού».

«Η παρουσία των μελών της αποστολή μας στην Sidi Bel Abbess, ήταν εξαιρετική. Το Εργαστήρι μας, είχε συμμετάσχει και άλλες χρονιές στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ και γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι δυνατότητες παρέχει για να αναδείξουμε όχι μόνο την Κρητική Παράδοση, αλλά και τα πλεονεκτήματα της Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης», δήλωσε ο πρόεδρος του «Ξαθεριού» Μιχάλης Δουλγεράκης. «Η συμβολή της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου και του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, στο να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στο Φεστιβάλ ήταν ουσιαστική. Αισθανθήκαμε μεγάλη περηφάνια που όσο τα χορευτικά μας ήταν στη σκηνή, η μοναδική αποστολή που πρόβαλε τον τόπο της μέσω γιγαντιαίων οθονών ήταν η δική μας. Ήταν μοναδικό το συναίσθημα, της ευκαιρίας που μάς δόθηκε να παρουσιάσουμε βίντεο και εικόνες από την πόλη μας, τον Όλυμπο και τις ακτές μας και να λειτουργήσουμε ως πρεσβευτές πολιτισμού της Πιερίας», κατέληξε ο κ. Δουλγεράκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξαιρετική διοργάνωση, καθώς και στην άψογη φιλοξενία που έτυχε το Ξαθέρι από τους Αλγερινούς διοργανωτές.