8 Αυγούστου: Ποιοί άγιοι γιορτάζουν σήμερα

11851

Ποια ονόματα γιορτάζουν: Μύρων, Μύρωνας, Μύρα, Μίρκα, Τριαντάφυλλος, Τριανταφύλλης, Φύλλης, Φύλλιος, Τριανταφυλλένιος, Τριανταφυλλιά, Φύλλη, Φύλλια, Φυλλιώ, Φυλλίτσα, Τριανταφυλλένια, Τριανταφυλλίνη, Ρόζα. Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Ο Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής και Επίσκοπος Κυζίκου. Ο Άγιος Μύρων ο Επίσκοπος Κρήτης και Θαυματουργός. Ο Άγιος Τριαντάφυλλος ο Νεομάρτυρας εκ Ζαγοράς. Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εν Θεσσαλονίκη.

Άγιος Μύρων ο Ιερομάρτυς

Άγιος Μύρων o Θαυματουργός

Ο Άγιος Μύρων  καταγόταν από την Κρήτη και την πόλη Aυρακία. Από μικρός διακρινόταν για το ζήλο του και την βαθιά πίστη του στον Θεό. Αφού παντρεύτηκε, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης. Από αυτό που έβγαζε έδινε ένα μέρος στους φτωχούς και όσο έδινε τόσο η σοδειά του αυξάνονταν.

Η συμπάθεια του Αγίου προς τούς ενδεείς, ξεπερνούσε κάθε μέτρο. Μάλιστα λέγεται ότι κάποτε συνέλαβε κάποιους μέσα στην αποθήκη να του κλέβουν το σιτάρι και αντί να τούς κυνηγήσει, αντίθετα τους βοήθησε μεταφέροντας και ο ίδιος τα σακιά. Για όλες λοιπόν τις αρετές αυτές, ο Μύρων χειροτονήθηκε ιερέας.

Άγιος Αιμιλιανός

Ο Άγιος Αιμιλιανός έζησε μεταξύ 8ου και του 9ου αιώνα μ.Χ. Ο Αιμιλιανός ήταν επίσκοπος Κυζίκου μετά το Νικόλαο, στα χρόνια 787 – 815 μ.Χ.. Αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη που του παρείχε ο Θεός για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε’.

Αθλητής της Ορθοδοξίας, μιλούσε θερμότατα γι’ αυτή και ενίσχυε τους πιστούς να υπομένουν καρτερικά τους ασεβείς διωγμούς. Υπέφερε πολλές κακοπάθειες και θλίψεις και πέθανε τελικά εξόριστος, σαν γνήσιος Ομολογητής της ορθής πίστης.

 

Άγιος Τριαντάφυλλος

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος, ο ένδοξος νεομάρτυρας του Χρίστου γεννήθηκε στην Ζαγορά της Μαγνησίας το 1663 μ.Χ.. Από μικρός εργαζόταν ως ναύτης σε ένα από τα πιο περίφημα ζαγοριανά καράβια.

Το καλοκαίρι του 1680 μ.Χ. το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο Τριαντάφυλλος επισκέφτηκε τις εκκλησίες και τα αγιάσματα της Πόλης. Για κάποιο άγνωστο σε μας λόγο, ήρθε σε φιλονικία με κάποιους Τούρκους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν ότι δήθεν ήθελε να γίνει Μωαμεθανός.