Ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco | Η ανάσα του κόσμου breathing in the breath of others, dreaming in the dream of others

22 - 23 Αυγούστου 2023, Αρχαίο Θέατρο ΔΙΟΝ @ 21:00

253

Το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέτορα / YELP danceco εστιάζει στην αναπνοή- ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο.

Σε εναν κλιματικα μεταβαλλομενο κοσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συν-κάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξειδιο που εκπνεουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

Τρεις χορευτές και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τροπους συνυπαρξης και αλληλεπιδρασης μεταξύ διαφορετικών σωματων. Η ανάσα του κόσμου ευαισθητοποιεί την ενσυναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή.

Ο εφήμερος “οργανισμος” της παράστασης γίνεται αντιληπτός ως μέρος ενός άλλου – μεγαλύτερου οικοσυστήματος και η Η ανάσα του κόσμου ενεργοποιείται ως εμπειρία αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα

Συν-δημιουργια/ Ερμηνεία: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος

Μουσικοί: Λεωνίδας Παλαμιώτης, Ρενάτο Κούση

Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου-DIGITARIA

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Έλενα Μύρκα

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Εκτέλεση Παραγωγής: KART productions, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Αναστασία Καβαλλάρη

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Έναρξη προκρατήσεων 7 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: https://digitalculture.gov.gr/2023/08/i-anasa-tou-kosmou-archeo-theatro-diou/

YELP danceco.

Η ομάδα χορού YELP danceco. Ιδρύθηκε το 2000 με έδρα την Αθήνα. Με χορογράφο τη Μαριέλα Νέστορα έχει στο ιστορικό της πανω απο 22 παραγωγές, και συνεργασίες: Φεστιβάλ Αθηνών (Das (ist) ein…, Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό, Rapidly becoming), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Lebenswelt), Διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας (Α-Μ Ι), MIR festival (Erosions). Με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καβάλα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα) και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Εστονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία), έργα της επιλέχθηκαν απο τις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το Σύστημα Αθηνά. Έχει υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού (2002- 5, 2008, 2019, 2020, 2021) και αναθέσεις απο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco εξελίσσει το καλλιτεχνικό της έργο μέσα από συνομιλία θεωρίας και πράξης. Εξερευνά την συνάντηση του χορού και της χορογραφίας με διαφορετικά πεδία γνώσης κυρίως φιλοσοφία, βιολογία, θεωρία παραστατικών τεχνών, φυσικές επιστήμες. Διαμορφώνει τις ανάλογες πρακτικές και χορογραφικά εργαλεία για κάθε διαδικασία δημιουργίας, προσεγγίζοντας πάντα το σώμα ως όλον – κίνηση, αντίληψη, παρουσία και ενεργή σκέψη. Πειραματίζεται συχνά με την συνθήκη θέασης: ανανεώνοντας την προκαθορισμένη μετωπική σχέση με το κοινό, επιλέγοντας μη θεατρικούς χώρους ή το δημόσιο χώρο για τις παραστάσεις της και προσκαλώντας τη συμμετοχή των θεατών. Πρόθεση ειναι η δημιουργία εμπειρίας που θέτει ερωτήματα, μετατοπίζει οπτικές και ευαισθητοποιεί την αντίληψη του σώματος.