Γιατί οι νέοι δεν θέλουν να κάνουν παιδιά – Τι θα μπορούσε να τους αλλάξει γνώμη

162

Ολοένα και περισσότεροι φαίνεται να είναι οι νεαροί ενήλικες που αποφασίζουν να απέχουν από τη δημιουργία οικογένειας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία νέας έρευνας. Η μελέτη του OnePoll αφορούσε σε 1.000 Βρετανούς ενήλικες, ηλικίας 18-34 ετών, που δεν έχουν αποκτήσει οικογένεια και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αποκαλυπτικά.

Ειδικότερα, μόλις οι μισοί συμμετέχοντες (55%), που ανήκουν στις γενιές Gen Z (1997 – 2013) και millennials (1981 – 1996) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ 1 στους 4 έχει αποφασίσει πως η απόκτηση παιδιών δεν βρίσκεται ανάμεσα στα σχέδιά του για τη ζωή. Κάπου στη μέση βρίσκεται ένα 20%, που δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρο εάν επιθυμεί να αποκτήσει οικογένεια.

Αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν τον δισταγμό ή εξαφανίζουν την επιθυμία για απόκτηση παιδιών, η συχνότερη (49%) ήταν ότι οι νέοι ενήλικες προτιμούν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους. Εξίσου σημαντικός λόγος (47%) φάνηκε να είναι η εκτεταμένη οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, ενώ πολλοί (38%) φάνηκαν να ανησυχούν και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.

Μερικοί ακόμη από τους λόγους που αναφέρθηκαν αρκετά ήταν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών (35%), οι επαγγελματικές φιλοδοξίες (28%) και τα υπάρχοντα ζητήματα υγείας (22%).