Βραβεία Emmy: Αναβάλλεται η απονομή τους λόγω της απεργίας στο Hollywood

Δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής νέα ημερομηνία

1368

Η απονομή των βραβείων Emmy αναβλήθηκε λόγω της ιστορικής απεργίας των ηθοποιών και των σεναριογράφων στο Hollywood.

Αν και αρχικά η 75η τελετή απονομής των βραβείων Emmy είχε προγραμματιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου και θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά από το Fox, η απεργία στο Hollywood την έβαλε στον «πάγο».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την τελετή, ωστόσο το Σωματείο των Ηθοποιών (SAG-AFTRA) και η Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) είναι διατεθειμμένοι να περιμένουν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα βραβεία Emmy αναβάλλονται εδώ και δύο δεκατίες, καθώς η Ακαδημία Τηλεόρασης και το CBS, που είχε αναλάβει τότε τη μετάδοση, προχώρησαν στην αναβολή της τελετής του 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα αιτήματα των σωματείων

Στην ιστορική απεργία που σαρώνει το Hollywood περισσότεροι από 160.000 ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους συγγραφείς, που σταμάτησαν να γράφουν από τις 2 Μαΐου. Στην απεργία συμμετέχουν και κορυφαία ονόματα της Μέκκας του Κινηματογράφου που ζητούν δίκαιες αμοιβές για τους λιγότερο γνωστούς συναδέλφους τους.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι διεκδικήσεις των ηθοποιών περιλαμβάνουν καλύτερο καταμερισμό των κερδών, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, φρένο στο streaming των ταινιών χωρίς να αμείβονται οι ηθοποιοί, αλλά και εγγυήσεις ότι στο μέλλον δεν θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Φραν Ντρέσερ, η πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών και γνωστή από τον ρόλο της στην αμερικανική σειρά Νταντά, ήταν καταπέλτης στις δηλώσεις της.

«Είναι επικίνδυνο σε μια γεμάτη κινδύνους εποχή και μια πραγματική δυστοπία αν οι μεγάλες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να απολύσουν ανθρώπους και να τους αντικαταστήσουν με την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι επικίνδυνο και χωρίς σκέψη ή συνείδηση».

Η απεργία των ηθοποιών παγώνει ακόμη και τις παραγωγές που είναι έτοιμες να προβληθούν στις αίθουσες αφού οι πρωταγωνιστές δεν θα προωθήσουν τις ταινίες.