«Όταν σκέφτεται να αλλάξει ο Μανωλιός, βάζει την σκούφια του αλλιώς» … Για αυτό δεν είμαι με τον Ντούμο και με κανέναν διαχειριστή που βλέπει τον δήμο σαν επιχείρηση και πεδίο εκμετάλλευσης για κερδοσκοπικά συμφέροντα φίλων, ημετέρων και «μπροστινών»

288

Του Παναγιώτη Σαββίδη,

Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις δημοτικές εκλογές στην Κατερίνη σε «έργο μιας παράστασης», απαλείφοντας την πολιτική σαν περιεχόμενο και βασικό συστατικό μιας εκλογικής διαδικασίας, με σκοπό  κονταροχτυπηθούν άνομα και μη επιχειρηματικά συμφέροντα, για τον θώκο της δημοτικής διοίκησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση σιγοντάρουν πολλά «μέσα» προωθώντας – προβάλλοντας  τους εκλεκτούς τους με όρους παραγοντισμού και «πορτοφολιού».

Γιατί προφανώς είναι «μεγάλο προσόν» να έχεις χρήματα και να τα ξοδεύεις χρηματοδοτώντας ότι κινείται, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικούς, υπηρεσίες για να γίνει δήμαρχος (κάποιος από Πιερία με απινιδωτές που μοίραζε έγινε βουλευτής της ΝΔ και τώρα είναι έτοιμος να νομοθετήσει για την συνέχιση της υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας για να μπορεί στις επόμενες εκλογές να μοιράζει πάλι απινιδωτές).

Πρόκειται για μια κιτς, βλαχομπαρόκ τακτική «μαυρογιαλούρου», από αυτούς που επικαλούνται το σύγχρονο, το μοντέρνο,  το νέο, το άφθαρτο, αλλά μπροστά στην ματαιοδοξία, την υστεροφημία και τους ιδιοτελείς σκοπούς τους που συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα «ξεγυμνώνονται σαν τον βασιλιά» όπως λέει και η λαϊκή ρήση, η παροιμία.

Αυτή η χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου που αντανακλά την «ιδεολογία του χρήματος» και εξαγορά, υποσκάπτει, υπονομεύει την πολιτική αντιπαράθεση, την συμμετοχή, την κοινωνική – λαϊκή δράση, παρέμβαση, πρωτοβουλία και συλλογικότητα, δηλαδή όλα εκείνα τα συνθετικά, που κάνουν έναν άνθρωπο σκεπτόμενο, πνευματικά ανυψωμένο,  κοινωνικά δημιουργικό, ελεύθερο και αγωνιστή.

Εξάλλου με τέτοιες αξίες ο κόσμος προχώρησε, εξελίχθηκε και προοδεύεσαι, αφήνοντας πίσω το ιστορικά ξεπερασμένο οικονομικοκοινωνικό σύστημα της κάθε εποχής, που αντικαθιστούταν με ένα νέο, ανώτερο, με τους σκαπανείς του κέρδους και πλουτισμού της κάθε εποχής να βάζουν εμπόδια σε αυτή την πρόοδο.

Βέβαια η καταβαράθρωση της λαϊκής βούλησης μέσα από άμεσους η έμμεσους εκβιασμούς  δεν είναι άγνωστα  και κάτι καινούργια και κυρίως  στον κόσμο, στην κοινωνία της καπιταλιστικής κυριαρχίας, εκμετάλλευσης και κέρδους,  όπου η διευρυμένη κεφαλαιοκρατική αναπαραγωγή και αποσυμφόρησης κεφαλαίων περνάει και μέσα από  Δήμους και Περιφέρειες (πχ δεν είναι τυχαίο ότι το δεξί χέρι του εφοπλιστή Μαρινάκη, Μόραλης,  έγινε δήμαρχος στον Πειραιά και ο ίδιος ο εφοπλιστής δημοτικός σύμβουλος).

Για αυτό διαγκωνίζονται οι υποψήφιοι και εκλεκτοί των αστικών κομμάτων  για τον θώκο της δημαρχιακής εξουσίας, που επιδιώκουν να  υφαρπάξουν ύπουλα ψήφους με τον μανδύα του ανεξάρτητου, ενώ είναι εξαρτημένοι από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που εκφράζουν τα κόμματα του σάπιου, παρωχημένου και παρακμιακού συστήματος.

Είναι υποκρισία να λέμε τον εν ενεργεία δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο ότι είναι ανεξάρτητος όταν ο ίδιος έχει διατελέσει 8 χρόνια βουλευτής της ΝΔ και στέλεχος κυβερνητικών θέσεων από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Υποκρισία επίσης είναι να λέμε ότι ότι είναι ανεξάρτητος και ο συνδυασμός του ισχυρού οικονομικού παράγοντα κυρίου  Ντούμου, όταν η μισή ΝΔ και προβεβλημένα στελέχη πρώτης γραμμής της τοπικής της ΝΔ στην Πιερία τον στηρίζουν ή βρίσκονται μέχρι τώρα στο υπό διαμόρφωση ψηφοδέλτιο του (Καθόλου τυχαίο η προτίμηση πάρα πολλών υποψηφίων του συνδυασμού του κυρίου Ντούμου στον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Σάββα Χιονίδη που ήταν και οι πιο ένθερμοι και οργανωμένοι  υποστηριχτές του στην κεντρική ομιλία της ΝΔ στην πόλη της Κατερίνης προμηθευόμενοι όλοι με κόρνες για την δημιουργία ενθουσιώδους κλίματος).

Βέβαια εδώ προκύπτει και κάτι άλλο που το είχαμε δει και την προηγούμενη φορά και φαντάζομαι όχι μόνο στον δήμο Κατερίνης.

Τα οικονομικά και ιδιοτελή συμφέροντα υπερτερούν και είναι τελικά αυτοσκοπός κόντρα στις φαρισαϊκές διακηρύξεις αρχών και αξιών που προβάλλουν τα αστικά κόμματα και στην προκειμένη περίπτωση η ΝΔ που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και χειραγώγηση.

Και όταν αυτά τα συμφέροντα βρίσκονται σε σύγκρουση και σε ανταγωνισμό βλέπουμε ανθρώπους που ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο και δήθεν μοιράζονται κοινές αξίες να γίνονται θηρία, σκάβοντας ο ένας τον λάκκο του αλλού, με προσωπικές επιθέσεις και «δολοφονίες χαρακτήρων», που ορισμένοι σε αυτό το πεδίο έχουν πάρει «μάστερ».

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ΝΔ στον δήμο Κατερίνης να έχει μέχρι τώρα 2 ψηφοδέλτια που δεν τους χωρίζει τίποτα (πέρα από την φθηνή αντιπολίτευση της λακκούβας και των χόρτων) παρά μόνο εκκρεμότητες και διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων που έμειναν στην μέση η δεν προχώρησαν (βλ. δημοτικές παραλιακές εκτάσεις Καλλιθέας, κα).

Στον αντίποδα των συνδυασμών «μάνατζερ» οικονομικών συμφερόντων βρίσκεται ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ που κάνει κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση μαζί του και ενίσχυση ώστε να σταματήσει ο δήμος να αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην προώθηση και εφαρμογή αντιλαϊκών ρυθμίσεων.

Θέλουμε δήμους που θα αγωνίζονται, θα μάχονται, θα αντιστέκονται από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων κόντρα στις πολιτικές που θέλει τους δήμους φορομπηχτικούς μηχανισμούς και να δουλεύουν με όρους ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας λεηλατώντας περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Θέλουμε αγωνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και όχι «φασουλήδες» που θα μπαίνουν μπροστά στην υπεράσπιση του βιοτικού επίπεδου της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, νερού, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών  από τα funds, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία

Τέτοιους Δήμους, δημοτικούς συμβούλους,  Περιφέρειες και περιφερειακούς συμβούλους έχει ανάγκη ο λαός και όχι παραγοντίσκους και δημοσχετίστες που έχουν πάρει σβάρνα τα πανηγύρια των πολιτιστικών συλλόγων και νομίζουν ότι κάνουν προεκλογικό αγώνα, με τις πολλές φώτο που ανεβάζουν σε «σάιτ» και «blog» με χειραψίες και προσποιημένα χαμόγελα.

Ακόμα και ο τρόπος που πολιτεύονται να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και ο λαός να τους καταδικάσει υπερψηφίζοντας στην Κατερίνη την «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Τσουπέη και της «Λαϊκή Συσπείρωσης»  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Σωτήρη Αβραμόπουλο.