Νέα Αγχίαλος: Απόκοσμες εικόνες | Μέτρα για τους πληγέντες | Ξηλώθηκε ο Διοικητής της 111 Π.Μ.

1934
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τεράστιες καταστροφές άφησαν πίσω τους οι εκρήξεις στρατιωτικού υλικού σε αποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, που ξέσπασαν την Πέμπτη στη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία. Ένα 24ωρο αργότερα, η πόλη παραμένει σχεδόν «βουβή» προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ.

Με το πρώτο φως της μέρας, η περιοχή έμοιαζε να έχει δεχτεί «πόλεμο», αφού οι αποκαρδιωτικές εικόνες με τις σπασμένες βιτρίνες, τις καμένες περιοχές και τους άδειους δρόμους παρέπεμπαν σε… πεδίο μάχης.

Περίπου στις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής 28/07 δόθηκε το «πράσινο φως» για τη μαζική επιστροφή των κατοίκων, καθώς ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και η περιοχή κρίθηκε ασφαλής. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την αεροπορική μονάδα.

Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν ομάδες πυρασφάλειας από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, οι οποίοι επικεντρώνονται σε τρία σημεία με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων και των τουριστών:

  • Να καταγράψουν το μέγεθος των καμένων εκτάσεων εντός της στρατιωτικής εγκατάστασης.
  • Με χρήση θερμικής κάμερας να εντοπίσουν αν υπάρχουν πυρομαχικά τα οποία εκσφενδονίστηκαν από τις εκρήξεις.
  • Να διασφαλίσουν την περιφρούρηση της περιοχής.

Τα μεγάλα πύρινα «μανιτάρια» ξεφύτρωναν από το βουνό, ενώ από το ωστικό κύμα, τζαμαρίες και βιτρίνες σε καταστήματα και σπίτια γίνονταν θρύψαλα. Η κωμόπολη των περίπου 5.000 κατοίκων έζησε τον απόλυτο πανικό. Κάτοικοι σχεδόν αποσβολωμένοι έβλεπαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά, πριν αναγκαστούν να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα σπίτια τους από στεριά και θάλασσα.

Οι πρώτοι κάτοικοι έκαναν την εμφάνισή τους τις πρωινές ώρες για να δουν με τα μάτια τους την απόκοσμη εικόνα. «Ο Θεός βοήθησε και δεν κάηκε το σπίτι μας. «Άλλοι συμπολίτες μας έχασαν τις περιουσίες τους. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε σήμερα», ανέφεραν κάτοικοι αντικρίζοντας το «σκηνικό πολέμου».

Κάποιοι λίγοι αψήφησαν τις εντολές των Αρχών και παρέμειναν όλη τη νύχτα στην «βομβαρδισμένη» Νέα Αγχίαλο. «Όχι δεν έφυγα έμεινα εδώ με τον γιο μου», ανέφερε άλλο κάτοικος. «Έχει φύγει όλο το κτήριο από τη θέση του, και το εμπόρευμα έχει χαλάσει και τα μηχανήματα. Ήταν εκκωφαντικές οι εκρήξεις, ένα τρακτέρ που είχαμε δίπλα καταστράφηκε», δήλωσε ιδιοκτήτης εργοστασίου.

Άμεσα οι καταγραφές ζημιών για αποζημιώσεις

Παράλληλα, άρχισαν άμεσα οι καταγραφές ζημιών για να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ 100.000 στρέμματα εκτιμάται ότι έχουν καεί. Ειδικότερα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, έχει ξεκινήσει:

(1) Το έργο των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη:

    • των κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και
    • των επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

(2) Το έργο των κλιμακίων του ΕΛΓΑ υπό την κατεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

A. Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής και των απλών επισκευαστικών εργασιών για κατοικίες – που αφορά και στην αντικατάσταση υαλοπινάκων (τζαμιών) των κατοικιών της Νέας Αγχιάλου – το οποίο υλοποιείται από τους Δήμους και τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στους εμπλεκόμενους Δήμους από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Β. Όσον αφορά στις υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις – καθώς η κτιριακή υποδομή των επιχειρήσεων εντάσσεται στο σχήμα της στεγαστικής συνδρομής – έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει επιχορήγηση έναντι των υλικών ζημιών (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, κλπ). Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (τηλ. 2421352464) ή στους εμπλεκόμενους Δήμους – οι οποίοι και θα τα προωθούν στην Περιφέρεια – Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Γ. Όσον αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έχει ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και του πλαισίου της κρατικής αρωγής, ώστε – με την ενεργοποίηση και των δύο – να καλύπτονται οι ζημιές σε φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, φυτικό κεφάλαιο, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πρώτες ύλες, λοιπό εξοπλισμό κλπ. Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ, τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, τους εμπλεκόμενους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο, Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Εξάλλου, την κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε την Παρασκευή (28/7) ο υπουργός Άμυνας  Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, σε δηλώσεις του πως «το τι συνέβη θα διερευνηθεί, αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Πηγές, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές που διερευνούν το περιστατικό – έπειτα από εντολή του υπουργού Άμυνας – Νίκου Δένδια, δείχνουν πολλά σημεία μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών.

Ακόμα φέρεται να έχουν ανακαλύψει και μια σειρά ακόμα παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά. Πρόκειται για τις αποθήκες πυρομαχικών στις οποίες φιλοξενούνται όπλα και πυρομαχικά για τις τρεις Πολεμικές Μοίρες που φιλοξενούνται στη Νέα Αγχίαλο.

Απαλλάχθηκε των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 ΠΜ

Εν τω μεταξύ, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάχθηκε των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο, Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα.

Φως σε πολλά από τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης αναμένεται να ρίξει η κατεπείγουσα ΕΔΕ που διέταξε την Παρασκευή (28/7) ο υπουργός  Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, σε δηλώσεις του πως «το τι συνέβη θα διερευνηθεί, αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Πηγές, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές που διερευνούν το περιστατικό – έπειτα από εντολή του υπουργού Άμυνας – Νίκου Δένδια, δείχνουν πολλά σημεία μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών.

Ακόμα φέρεται να έχουν ανακαλύψει και μια σειρά ακόμα παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά. Πρόκειται για τις αποθήκες πυρομαχικών στις οποίες φιλοξενούνται όπλα και πυρομαχικά για τις τρεις Πολεμικές Μοίρες που φιλοξενούνται στη Νέα Αγχίαλο.