Συμμετοχή της Υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου στην Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.

753

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, συμμετείχε στο διήμερο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας στις 24 και 25 Ιουλίου.

Κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Συμβουλίου επί του επίκαιρου θέματος της στρατηγικής αυτονομίας στην Ε.Ε., η κα Μάνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το κατεπείγον του ζητήματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων θα είναι αναπόφευκτα στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Ε.Ε. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, με παράλληλη διασφάλιση της παραγωγικής ικανότητας της Ε.Ε., και με μια τριπλή προσέγγιση:

 1) την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας εντός της Ε.Ε.,

 2) την προώθηση συνεργειών κατά μήκος των αλυσίδων αξίας,

3) την ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, η κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των Κρατών Μελών, όσον αφορά τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, και σημείωσε πως, παρά τις παρεμβάσεις σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των νοικοκυριών της Ε.Ε. και την κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι υψηλές τιμές στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα ασκούν πρόσθετη πίεση στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, διαβρώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Τέλος, η Υφυπουργός τόνισε: «Θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα μέτρα πολιτικής, σε επίπεδο Ε.Ε., για την αντιμετώπιση του επείγοντος και δυναμικά μεταβαλλόμενου προβλήματος του πληθωρισμού και οι ευκαιρίες της ενιαίας αγοράς θα πρέπει να διασφαλιστούν για όλες τις περιφέρειες και τις επιχειρήσεις της Ε.Ε.».