ΕΚ ΝΕΟΥ Έκτακτη Σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας με θέμα «τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω ΤΩΝ ΔΑΣΙΚώΝ ΠΥΡΚΑΓΙώΝ»

167

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: Η Πιερία πρέπει να προστατέψει τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη από την επέλαση του πολύ επικίνδυνου καύσωνα και την αυξημένη απειλή για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών με την επιπρόσθετη λήψη μέτρων και την εφαρμογή Δεύτερου Σταδίου Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Δ.Ε.4) όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη.

Σε άμεση και έκτακτη σύσκεψη των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πιερίας και Προέδρου του ΣΟΠΠ, Σοφίας Μαυρίδου, για τον συντονισμό δράσεων και ενεργειών και την λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης που αποφασίστηκαν να εφαρμοστούν, για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθώς και της εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές από Ω/08:00΄ της Τετάρτη 26.07.2023 μέχρι την Ω/08:00΄ της Πέμπτη 27.07.2023, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Δασών Νομού Πιερίας:

Απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους, στον Όλυμπο από Ω/08:00΄ της 26-07-2023 μέχρι την Ω/08:00΄ της 27-07-2023.

Για την εφαρμογή του μέτρου αποδεχόμαστε τον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας ως κάτωθι:

  • Για τα σημεία ελέγχου και απαγόρευσης εισόδου στον Όλυμπο (όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω) ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας στην συμβολή των δασικών δρόμων με τις αντίστοιχες επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Οι περιοχές – θέσεις για απαγόρευση εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και Πιερίων είναι οι εξής:

    • ορεινός όγκος Παλαιών Πόρων και Παλαιού Παντελεήμονα (μετά τους οικισμούς),
    • από Λιτόχωρο προς Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου (Μετόχι) και Πριόνια (μετά τους οικισμούς),
    • στην τοποθεσία Μύλοι Λιτοχώρου,
    • στην περιοχή του Δίον προς Κορομηλιά (Ρέμα Ορλιά),
    • στην Αγία Τριάδα Βροντούς προ θέση Κρεββάτια – Αγία Κόρη – ρέμα Αράπη,
    • στον ΆηΓιάννη Λιτοχώρου προς θέση Σκανταλιάρα, και
    • από τον οικισμό Άνω Μηλιάς προς Καταφύγιο Άνω Μηλιάς (μετά τον οικισμό).
  • Η αποτροπή όλων των επιθυμούντων να εισέλθουν στον Όλυμπο από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, εκτός των μελών εθελοντικών οργανώσεων (πεζών ή εποχούμενων), που συμμετέχουν στην πυροπροστασία της Π.Ε. Πιερίας.
  • Οι Δήμοι και οι ιδιοκτήτες των Δασικών εκτάσεων της Π.Ε. Πιερίας των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Όλυμπο, να προβούν στη λήψη όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων και συστάσεων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η εφαρμογή της Απόφασης ανατίθεται στα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επισημαίνεται ότι: Οι παραβάτες της Απόφασης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 129 του Ν. 4926/22 (ΦΕΚ 82/Α΄/2022). Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επίσης, με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Δήμοι της Πιερίας αλλά και η ΠΕ Πιερίας (με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας), είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.