Άρση της απόφασης Αντιπ. Πιερίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων

Με αυξημένη την ατομική ευθύνη και την περιβαλλοντική ευαισθησία των ορειβατών και περιπατητών, η είσοδος στα βουνά της Πιερίας.

470

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: Αίρεται η απόφαση για την απαγόρευση της εισόδου και της κυκλοφορίας στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων.

Εξακολουθεί όμως να ισχύει η επιτήρηση των βουνών, σε επιλεγμένες θέσεις του οδικού δικτύου.

 

Μετά την έκτακτη σύγκληση του ΣΟΠΠ ΠΕ Πιερίας υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πιερίας και Προέδρου του ΣΟΠΠ, Σοφίας Μαυρίδου, για τον συντονισμό δράσεων και ενεργειών και την λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης που αποφασίστηκαν να εφαρμοστούν, για την αντιμετώπιση του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών καθώς και της εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές από Ω/08:00΄ της Κυριακής 23.07.2023 μέχρι την Ω/08:00΄ της Δευτέρας 24.07.2023, γίνεται αυτόματη άρση του μέτρου, λόγω της επικράτησης ηπιότερων συνθηκών από την χθεσινή ημέρα, αλλά με Δείκτη Επικινδυνότητας επιπέδου 3.

Για σήμερα και μέχρι νεωτέρας σχετικής απόφασης, οι εμπλεκόμενοι επιχειρησιακά φορείς (Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών & Διεύθυνση Δασών Νομού Πιερίας), προτείνουν:

  • την ενημέρωση των ορειβατών και περιπατητών με την καταγραφή οχημάτων και προσώπων εισόδου στον Όλυμπο καθώς και παροχή οδηγιών – συστάσεις για την αποφυγή δραστηριοτήτων που θα προξενήσουν αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς,
  • οδηγίες για αύξηση του επιπέδου των μέτρων αυτοπροστασίας καθώς και την αυξημένη ατομική τους ευθύνη και στάση κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο δάσος,
  • ο περιορισμός της κίνησης των επισκεπτών του δάσους στο βασικό οδικό και δασικό δίκτυο και στα μονοπάτια που οδηγούν στα καταφύγια και στις κορυφές του Ολύμπου

Για την ενημέρωση του κοινού στα κυριότερα σημεία εισόδου των ορειβατών – περιπατητών – επισκεπτών, συνδράμουν όλες οι δυνάμεις της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας, το στελεχιακό δυναμικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου καθώς και μέλη των Ενταγμένων στο Μητρών Εθελοντικών Ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με δραστηριότητα την Πιερία.

Επίσης, με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Δήμοι της Πιερίας αλλά και η ΠΕ Πιερίας (με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας), είναι έτοιμοι να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί.

«Με αυξημένη την ατομική ευθύνη και την περιβαλλοντική ευαισθησία των ορειβατών και περιπατητών, η είσοδος στα βουνά της Πιερίας. Προσέχουμε εμείς για να έχουμε όλοι», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.