Ρόδος: η πύρινη λαίλαπα κατακαίει το νησί

247

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο σε τρία πύρινα μέτωπα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες για έκτη συνεχή ημέρα την στιγμή μάλιστα που το νησί της Ρόδου είναι ανάμεσα στις 13 περιοχές με «ακραίο κίνδυνο» πυρκαγιάς για σήμερα.

Στις 1:52 τα ξημερώματα της Κυριακής εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση τριών ακόμη περιοχών για τους κατοίκους και επισκέπτες των οικισμών Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι να πρέπει να εκκενώσουν τις περιοχές με κατεύθυνση προς Ρόδο.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Στη Ρόδο, επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα. Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός έχουν γίνει εκκενώσεις στο 10% των καταλυμάτων της Ρόδου και πάνω από 2.500 τουρίστες έχουν μετακινηθεί δια θαλάσσης.

«Ο στόχος των επίγειων δυνάμεων είναι η ασφάλεια των συμπολιτών μας και κατά δεύτερον η διαφύλαξη των περιουσιών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι στο νησί θα έφταναν μέσα στη νύχτα δύο αεροσκάφη C-130 που μετέφεραν δασοκομάντος μαζί με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ προκειμένου να συνδράμουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Άλλα 10 υδροφόρα οχήματα αναμένεται να φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε σχολεία, γυμναστήρια και άλλες δομές οι απεγκλωβισμένοι

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που παραδόθηκαν στη φωτιά, με τους τουρίστες να φυγαδεύονται εγκαίρως. Αρκετό κόσμο απεγκλώβισε το Λιμενικό από θαλάσσης στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, ενώ για το λόγο αυτό επιτάχθηκαν τουριστικά σκάφη. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και διανυκτέρευσαν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διανυκτέρευσαν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Γραμμή επικοινωνίας για τουρίστες – Ενεργοποίηση Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Εν τω μεταξύ, την ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας της δραματικής εξέλιξης με τη φωτιά στη Ρόδο.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργείου, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών. Το τηλέφωνο είναι το +302103681730 και σε αυτό μπορούν να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι.