Ποιους υποψήφιους δημάρχους θα στηρίξει η ΝΔ | Τον Κουκοδήμο στηρίζει για την Κατερίνη

3399

Στους ρυθμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου κινούνται στην Πειραιώς, θέλοντας να δώσουν συνέχεια στο νικηφόρο σερί της ΝΔ τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, από το 2019 (τριπλές κάλπες) μέχρι σήμερα.

Με τον αέρα της απόλυτης κυριαρχίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, στόχος της κυβερνώσας παράταξης είναι η εμφατική επικράτηση και στις 13 Περιφέρειες, καθώς και η νίκη των «εκλεκτών» της στους μεγάλους δήμους της χώρας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειαρχών που στηρίζει η ΝΔ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συμπλήρωση του παζλ των υποψηφίων δημάρχων που θα έχουν τη… χλιαρή -στις περισσότερες περιπτώσεις- γαλάζια υποστήριξη, με δεδομένες και τις ιδιομορφίες των τοπικών κοινωνιών, τις συχνά πολλές υποψηφιότητες και το «ανακάτεμα της τράπουλας» με συνεργασίες προσώπων από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να προκύψουν οι στηρίξεις (και όχι χρίσματα) υποψηφίων με τις καλύτερες δυνατές εκλογικές προοπτικές.

Για τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους οποίους το εκλογικό αποτέλεσμα θα λάβει εκ των πραγμάτων και πολιτική διάσταση, η ΝΔ θα ταχθεί υπέρ των υποψηφιοτήτων των νυν δημάρχων: του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά και του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη (το 2019 είχε υποστηριχθεί χωρίς θετικό αποτέλεσμα ο σημερινός υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος).

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης αναμένεται να στηριχθεί από το γαλάζιο στρατόπεδο για τον Δήμο του Ηρακλείου Κρήτης, για το Αγρίνιο ο νυν δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, για τη Λάρισα ο δικηγόρος Θανάσης Μαμάκος και για τα Ιωάννινα μάλλον η Τατιάνα Καλογιάννη.

Στην Πάτρα, ο αρχικός στόχος της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Ιάσωνα Φωτήλα δείχνει να μην προχωρά και το βλέμμα της Πειραιώς φέρεται να είναι στραμμένο ανάμεσα στον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Σβόλη και στον Πέτρο Ψωμά.

Γαλάζιες… ευλογίες

Αρκετοί θα είναι οι εν ενεργεία δήμαρχοι σε περιφερειακούς δήμους που εκτιμάται ότι θα στηριχθούν εκ νέου από τη ΝΔ. Μεταξύ αυτών, ο Θύμιος Καραΐσκος στη Λαμία, ο Βασίλης Τσιάκος στην Καρδίτσα, ο Αλέξανδρος Χρυσάφης στις Σέρρες, η Μερόπη Υδραίου στην Κεντρική Κέρκυρα, ο Χριστόδουλος Μαμσάκος στη Δράμα, ο Χρήστος Τσιρογιάννης στην Άρτα και ο Κώστας Κουκοδήμος στην Κατερίνη.

Ο τελευταίος δεν θα είναι ο μοναδικός πρώην γαλάζιος βουλευτής που μεταπήδησε στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι επίσης ο Αντώνης Μπέζας στην Ηγουμενίτσα, ο Σάββας Αναστασιάδης στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στη Σπάρτη ο Πέτρος Δούκας, ο οποίος επέστρεψε στη ΝΔ πριν από λίγες μέρες, μαζί με τον Δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο (θα είναι επίσης ξανά υποψήφιος).

Τις γαλάζιες… ευλογίες αναμένεται να έχουν, επίσης, οι νυν δήμαρχοι Θανάσης Βασιλόπουλος στην Καλαμάτα, Μανώλης Τσεπέλης στην Ξάνθη, Σταμάτης Κάρμαντζης στη Χίο, Αντώνης Καμπουράκης στη Ρόδο, Ελένη Βάκα στη Χαλκίδα και Δημήτρης Κυριακίδης στο Κιλκίς.

Όσον αφορά την Αττική, η ΝΔ προσανατολίζεται να στηρίξει τις υποψηφιότητες του Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι, της Δήμητρας Νάνου στη Νέα Σμύρνη, του Γιάννη Φωστηρόπουλου στο Παλαιό Φάληρο, του Γιώργου Παπανικολάου στη Γλυφάδα, του Δημήτρη Κάρναβου στην Καλλιθέα, του Στέλιου Μαμαλάκη στον Άγιο Δημήτριο, του Γιάννη Γκίκα στο Αιγάλεω, του Βασίλη Θώδα στου Ζωγράφου, του Θόδωρου Αμπατζόγλου στο Μαρούσι, του Μίλτου Μπαντή στον Βύρωνα, του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου σε Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, του Γιάννη Κωνσταντάτου σε Ελληνικό-Αργυρούπολη, του Γιώργου Μαρκόπουλου στο Γαλάτσι, του Αναστάσιου Μπινίσκου σε Δάφνη-Υμηττό και του Νίκου Χουρσαλά στον Κορυδαλλό.