Δήμος Δίου-Ολύμπου: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στον Όλυμπο και στα Πιέρια

για την αποφυγή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών

587

Σύμφωνα με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερία Σοφίας Μαυρίδου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών που θα επικρατεί σήμερα Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, ανακοινώνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους, στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και στα Πιέρια Όρη, από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής 23-07-2023 έως και τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 24-07-2023.

Οι περιοχές – θέσεις για απαγόρευση εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και Πιερίων είναι οι εξής:

– ορεινός όγκος Παλαιών Πόρων και Παλαιού Παντελεήμονα (μετά τους οικισμούς),
– από Λιτόχωρο προς Μοναστήρι Αγίου Διονυσίου (Μετόχι) και Πριόνια (μετά τους οικισμούς),
– στην τοποθεσία Μύλοι Λιτοχώρου,
– στην περιοχή του Δίον προς Κορομηλιά (Ρέμα Ορλιά),
– στην Αγία Τριάδα Βροντούς προ θέση Κρεββάτια – Αγία Κόρη – ρέμα Αράπη,
– στον Άη Γιάννη Λιτοχώρου προς θέση Σκανταλιάρα, και
– από τον οικισμό Άνω Μηλιάς προς Καταφύγιο Άνω Μηλιάς (μετά τον οικισμό).

Στην απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας αναφέρεται επίσης: “Στα πλαίσια ενδυνάμωσης του μηχανισμού δασοπροστασίας, προτείνουμε τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από τις εθελοντικές οργανώσεις της Γ.Γ.Π.Π. στην επιτήρηση των δασών και δασικών εκτάσεων και είναι οι εξής:

Α. Δήμος Δίου – Ολύμπου: Επιτήρηση – περιπολία με όχημα στην περιοχή Βροντού (Άγιοι Απόστολοι) – Δίον (Κορομηλιά – Ρέμα Ορλιά) από 12:00 – 18:00.
Β. Δήμος Κατερίνης Επιτήρηση – περιπολία με όχημα στην περιοχή Άνω Μηλιά προς Αβδέλα και Πέντε Πύργους και από Ρητίνη προς Σαρακατσάνα από 12:00 – 18:00.
Γ. Δήμος Πύδνας – Κολινδρού Επιτήρηση – περιπολία με όχημα στην περιοχή Ρυάκια θέση Πουρνιά και Παλιά Ελαφίνα από από 12:00 – 18:00”.

Ζητείται επίσης η αποτροπή όλων των επιθυμούντων να εισέλθουν στον Όλυμπο από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, εκτός των μελών εθελοντικών οργανώσεων (πεζών ή εποχούμενων), που συμμετέχουν στην πυροπροστασία της Π.Ε. Πιερίας.

Επισημαίνεται ότι οι παραβάτες της Απόφασης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 129 του Ν.4926/22 (ΦΕΚ 82/Α ́/2022). Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς και για την άμεση αναγγελία του συμβάντος η επικοινωνία να πραγματοποιείται τηλεφωνικά στο 2352081199 (Π.Υ. Λιτοχώρου) ή το 199.