Καταφύγι Κοζάνης: Ζητείται επειγόντως ….. δρόμος

830

Το Καταφύγι Κοζάνης είναι ένα ιστορικό χωριό, το πιο ορεινό χωριό της Κοζάνης, χτισμένο σε υψόμετρο 1450 μ., στις πλαγιές των Πιερίων.

Δημιουργήθηκε από οικογένειες, οι οποίες μετακινήθηκαν από τα Τρίκαλα, τα Άγραφα, την Πίνδο και τα Γρεβενά, έφτασαν στην περιοχή της Κοζάνης και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βελβεντού, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, λόγω της τουρκικής καταπίεσης. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην απόρθητη τοποθεσία του.

Χρονολογούμενο από τις αρχές του 18ου αιώνα, το χωριό διακρίθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και κατόπιν για την εκπαίδευση και τη συμμετοχή του στους Εθνικούς Αγώνες, Μακεδονικός Αγώνας κλπ.

Το 1943 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.  Σήμερα είναι επίσημα χαρακτηρισμένο ως Μαρτυρικό Χωριό.

Κατοικείται μόνο κατά τους θερινούς μήνες και αποτελεί, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θαυμάσιο τόπο τουριστικού προορισμού.

Δυστυχώς η μοναδική οδική πρόσβαση για τους 7000 περίπου Καταφυγιώτες Θεσσαλονίκης, Κατερίνης και Αθηνών είναι ο δρόμος Κατερίνης Καταφυγίου μέσω Ελατοχωρίου ο οποίος από Ελατοχώρι ως Καταφύγι είναι δασικός δρόμος 12,5 χλμ, ανήκων κατά τα πρώτα 4 χλμ στην Ημαθία και τα υπόλοιπα 8,5 χλμ στην Κοζάνη.

Χρόνιο αίτημα των απανταχού Καταφυγιωτών αλλά και φίλων του Καταφυγίου η χαλικόστρωση αυτού του δρόμου και εν συνεχεία ασφαλτόστρωση ώστε να είναι δυνατή η οδική πρόσβαση ως προϋπόθεση επιβίωσης του χωριού.

Υπάρχει δέσμευση της Περιφέρειας Δυτ.Μακεδονίας και γίνονται ενέργειες μέσω Δασαρχείου Κοζάνης. Ενδιαφέρον δείχνει και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, σε πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειαρχη Κεν.Μακεδινιας κ.Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κατερίνη ο κ. Δημ. Κρήτος πρώην Νομάρχης ανέπτυξε το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης μέσω Ελατοχωριου στον κ. Περιφερειαρχη ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και υποσχέθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας στη λύση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία των δύο όμορων Περιφερειών είναι επιβεβλημένη ώστε να υπογραφεί σύμβαση για την ασφαλτόστρωση του εν λόγω δρόμου που θα διευκολύνει εκτός άλλων και την επικοινωνία Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ορεινού όγκου Πιερίων.