Τεράστια καταστροφή από τις φωτιές στην Ελλάδα – Στάχτη 164.000 στρέμματα

1142

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πρωί της Πέμπτης, η φωτιά παραμένη σε εξέλιξη και στα τρία μέτωπα, ενώ σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Λακωνία . Στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε επιφυλακή για τέταρτη μέρα παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς, σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια και τον Έμπωνα Ρόδου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα σημεία για το φόβο των αναζωπυρώσεων, ωστόσο το θετικό είναι ότι η ένταση των ανέμων σήμερα προβλέπεται πιο ήπια των προηγούμενων ημερών και συγκεκριμένα αναμένεται να είναι στα 4-5 μποφόρ. Ευτυχώς, επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πρωί της Πέμπτης, η φωτιά, δεν πέρασε στην Πάρνηθα, ένα ενδεχόμενο που είχε ξεσηκώσει μεγάλη ανησυχία.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στο οδικό δίκτυο

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Επίσης, επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Συνελήφθη 30χρονος που ομολόγησε τρεις εμπρησμούς στη Μεσσηνία

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα Πέμπτη, ο 30χορνος που συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, και ομολόγησε πως είναι υπεύθυνος για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια και Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε σχετικά: «Ημεδαπός 30 ετών κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας ομολόγησε 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μία την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας. Κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Στο «κόκκινο» πέντε περιοχές

Στο μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, στις εξής περιοχές:

  • Αττικής
  • Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας
  • Βοιωτίας
  • Αργολίδας
  • Κορινθίας

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Και εχθές το βράδυ, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και απλοί κάτοικοι έδωσαν μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις πυρκαγιές σε ΡόδοΔυτική Αττική και Κορινθία.

Η χθεσινή νύχτα ήταν δύσκολη, αφού παρά το γεγονός ότι το απόγευμα της Τετάρτης (19/7) σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι είχαν κοπάσει, το βράδυ αυξήθηκε ξανά η ένταση και τα μποφόρ έγιναν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Πυροσβεστικής μέσα στο σκοτάδι.

Στη Ρόδο και στην περιοχή του χωριού Απόλλωνας επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Ωστόσο, το βράδυ ακολούθησε ανάκληση της εντολής αυτής.

Η κατάσταση στο νησί, κρίνεται εκτός ελέγχου, αφού έχουν καεί χιλιόμετρα παρθένου δάσους, ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτα μέτωπα, όπως τον Έμπωνα και τον Προφήτη Ηλία. Στην κατάσβεση επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο. Μέχρι να πέσει το πρώτο σκοτάδι, από αέρος επιχειρούσαν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει σε εκκενώσεις περιοχών της Ρόδου.

Επιπρόσθετα αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης τα οποία και θα βοηθήσουν στο έργο από το πρωί της Πέμπτης.

Αίτημα να κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με κατεπείγον αίτημά τους, με αριθ. πρωτ. 98473/759 προς την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών. Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες ΚαμείρουΑτταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τις φωτιές στη Δυτική Αττική με τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο να είναι οι περιοχές με τις πιο ενεργές εστίες, από τη φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια Βοιωτίας και που συνεχίζουν να απασχολούν έντονα την Πυροσβεστική εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναζωπυρώσεων κυρίως στον οικισμό Στεφάνη.

Το απόγευμα προληπτική εντολή εκκένωσης είχε δοθεί στο χωριό Λεύκες, ενώ μάχη διεξάγουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό της Πάρνηθας. Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τη Νέα Ζωή, ενώ πλησίασε την Άνω Βλυχάδα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αγία Σωτήρα. Ωστόσο κανονικά διεξάγεται προς το παρόν η κυκλοφορία στη νέα, αλλά και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Βελτιωμένη, αλλά ακόμα επικίνδυνη η εικόνα στο Λουτράκι

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά στο Λουτράκι και στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, όπως στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπου και το Σουσάκι. Έπειτα από συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά μέχρι και αργά το βράδυ δεν είχε οριοθετηθεί, αλλά η εικόνα είναι βελτιωμένη και στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες και 43 οχήματα.

Όπως αναφέρει το korinthostv και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο δήμο Λουτρακίου περίπου πάνω από 30 σπίτια έχουν καταστραφεί και πολλά ακόμη έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Σπάρτη

Μετά τις δραματικές διαστάσεις που πήρε από το μεσημέρι η πυρκαγιά στη Λακωνία, το βράδυ η κατάσταση ήταν καλύτερη. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι έφτασαν ακόμα και τα 6 με 7 μποφόρ λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται και το απόγευμα είχαν δημιουργηθεί τέσσερα μέτωπα μέσα σε δασική δύσβατη περιοχή σε απόσταση 2 χλμ. από τον οικισμό Δαφνί που είναι και ο πρώτος του Δήμου Ευρώτα, ευτυχώς όμως το χωριό δεν κινδύνευσε από τις φλόγες.

Μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολίτες με υδροφόρες, δημιουργήθηκαν ζώνες πυρασφάλειας και αργά το βράδυ, η εικόνα που παρουσίασε η φωτιά ήταν σαφώς καλύτερη.

Απαγόρευση διέλευσης στις δασικές εκτάσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές οι περισσότερες, από τις οποίες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως σημείωσε, από τη Δευτέρα μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στη βραδινή ενημέρωση για τις πυρκαγιές, υπάρχει εισήγηση στους Δήμους για απαγόρευση διέλευσης πολιτών μέσα από δασικές εκτάσεις, στην προσπάθεια να περιοριστούν οι κίνδυνοι νέων εμπρησμών.

Τεράστια καταστροφή από τις φωτιές

Πάνω από 160.000 στρέμματα καμένης γης αφήνουν στο διάβα τους οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Βοιωτία και Κορινθία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές EFFIS (European Forest Fire Information System), που βασίζεται σε διαδικτυακό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και παρέχει πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, από τις φωτιές στην Ελλάδα που ξέσπασαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, έγιναν στάχτη 164.000 στρέμματα.

Από τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία, στον Δήμο Καλυβίων Θορικού έχουν καεί 36.000 στρέμματα, ενώ στον Δήμο Λουτρακίου έχουν γίνει στάχτη 13.500 στρέμματα και στο μέτωπο της Μάνδρας-Δερβενοχωρίων έχουν καεί πάνω από 114.500 στρέμματα.