Έξι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώσετε πριν το κολύμπι

Όσο και να σας ανοίγει η θάλασσα την όρεξη είναι σημαντικό να αντισταθείτε

357

Είναι γεγονός πως η όψη της θάλασσας και το κολύμπι μάς ανοίγουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να τσιμπολογάμε μέχρι και να καταναλώνουμε κανονικό γεύμα στην παραλία.

Γνωρίζετε όμως πως η αθώα αυτή κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία;

Όλοι μας ξέρουμε πως το κολύμπι με γεμάτο στομάχι απαγορεύεται και κανονικά πρέπει να έχουν μεσολαβήσει από το τελευταίο γεύμα τέσσερις ώρες, διαφορετικά ενέχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού ή οποιασδήποτε επιπλοκής.

Κι αυτό επειδή μέσα σε αυτές τις 4 ώρες κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού.

Με το να μπούμε στη θάλασσα και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).

Πέραν του παραπάνω κανόνα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι σημαντικό να αποφεύγεται πριν βουτήξετε στη θάλασσα ή στην πισίνα.

1. Όσπρια

Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν είναι να κολυμπήσετε.

2Καυτερά

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό.

3. Καφές

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέργεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.

4. Τηγανιτά-παγωτά-αναψυκτικά

Γενικώς, δεν συνίσταται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε, καθώς πρόκειται για γεύματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και πολύ συχνά δυσφορία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ σορμπέ ή γεύματα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

Επίσης, πείτε όχι στα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες, μία καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για κάποιον που βρίσκεται στο νερό και προσπαθεί να κολυμπήσει.

5. Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση που κάνει το ανθρώπινο δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και εγκαύματα στο δέρμα σας, οπότε αποφύγετε να φάτε κάτι με σέλινο, τουλάχιστον μία ημέρα πριν.

6. Αλκοόλ

Αν και τα beach bars είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση στην παραλία και ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα ή λίγους βαθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και επίσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ορθή μας κρίση.

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και τα σοβαρά ατυχήματα σε περίπτωση που κάποιος κάνει θαλάσσια σπορ ή οδηγεί θαλάσσια οχήματα.

Αν και πιθανώς συνδέετε ένα κοκτέιλ ή μια καλοκαιρινή μπύρα με την παραλία, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για να μην αναφέρουμε την εξασθενημένη κρίση.