Ουρολοίμωξη: Πώς να μη συναντηθείτε αυτό το καλοκαίρι

1222

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή της ουρολοίμωξης. Το βρεγμένο μαγιώ, οι ακατάλληλες παραλίες, οι πισίνες, οι κοινόχρηστες τουαλέτες, η αφυδάτωση, όλα συντελούν ώστε η ουρολοίμωξη να σε πλησιάσει επικίνδυνα.

Έξι στις δέκα γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο ή λιγότερο από την ενοχλητική ουρολοίμωξη. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που χρειάζεται να προσέχεις λίγο περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

  • Καύσος (τσούξιμο)
  • Συχνοουρία πολλές φορές επιτακτική, αλλά με μικρή ποσότητα ούρων τελικά
  • Αίσθημα βάρους στην κοιλιά
  • Αιματουρία
  • Πόνος στα νεφρά
  • Πυρετός

Αν πονάς πολύ, θα χρειαστεί να κάνεις καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, καθώς τα μικρόβια είναι πλέον εντυπωσιακά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Γι΄ αυτό και ορισμένες φορές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Αντιμετωπίζουν την ουρολοίμωξη για ένα χρονικό διάστημα αλλά συχνά χρειάζεται επανάληψη εξαιτίας της επανεμφάνισης της ουρολοίμωξης και της ταλαιπωρίας.

Τι μπορείς και τι χρειάζεται να κάνεις

Με τα πρώτα συμπτώματα μπορείς να πιεις ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχεις διαλύσει ένα κουτάλι μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα αλακλοποιεί το αίμα και εξουδετερώνει την οξύτητα.

Το νερό κάνει θαύματα και σε αυτή τη δύσκολη περίπτωση. Όσο λιγότερο νερό πίνεις, τόσο πιο όξινα γίνονται τα ούρα. Έτσι κι αλλιώς χρειάζεται να πίνεις 250 ml νερό την ώρα. Με τα πρώτα συμπτώματα, διπλασίασε ή και τριπλασίασε αυτή την ποσότητα.

Βατόμουρα και μούρα είναι το υπερόπλο κατά της ουρολοίμωξης. Περιέχουν συστατικά που χτυπάνε τα βακτήρια αλλά και που βοηθούν να καρατηθεί το ουροποιητικό καθαρό. Μπορείς να τα καταναλώσεις ως φρούτα, να τα προσθέσεις στο πρωινό σου ή σε χυμό.

Κόψε τη ζάχαρη. Τα βακτήρια και οι μύκητες έχουν ως κύρια τροφή τους τη ζάχαρη. Οπότε είναι ανώφελο από τη μια να παίρνεις αντιβίωση και από την άλλη να ταΐζεις την ουρολοίμωξη σου με ζάχαρη.

Μην περιμένεις να κάνει διάλειμμα το Surviror, ή αν είσαι εκτός να επιστρέψεις στη δική σου τουαλέτα για να ουρήσεις. Όση περισσότερη ώρα μένουν τα ούρα στην κύστη, τόσο περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται.

Η άμμος, η θάλασσα, η πισίνα. Το ουροποιητικό σύστημα αν ξεκινήσει να νοσεί, είναι πολύ ευαίσθητο σε κάθε ερέθισμα. Πόσο μάλλον σε θάλασσες κάπως ακατάλληλες, σε πισίνες που δεν έχουν χλωριωθεί επαρκώς και σε άμμο που κρύβει… εκπλήξεις. Οπότε αν έχεις κάποια ευαισθησία, το να επιλέγεις πού θα κολυμπάς και το να κάθεσαι στην καθαρή πετσέτα σου είναι τα λιγότερα που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς.

Να αλλάζεις μαγιώ. Ναι, είναι κάπως άβολο κάθε φορά που επιστρέφεις από μια βουτιά στη θάλασσα να αλλάζεις μαγιώ. Όμως το βρεγμένο μαγιώ είναι το πάρτυ της ουρολοίμωξης ή των μυκήτων.

Να πλένεσαι πριν και μετά την σεξουαλική επαφή.

Να ουρείς μετά τη σεξουαλική επαφή ώστε να φύγουν άμεσα τα όποια βακτήρια.

Να πίνεις τσουκνίδα. Δυο κουταλιές σε ζεστό νερό για 10 λεπτά, κάνουν ένα ρόφημα που θα χτυπήσει τις λοιμώξεις χωρίς οίκτο.

Να κόψεις τον καφέ. Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές επιτείνει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης.

Η ζάχαρη, το αλεύρι και κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο χρειάζεται να βγει από τη διατροφή σου. Ο οργανισμός χρειάζεται να ασχοληθεί με τη λοίμωξη και όχι με το να αντιμετωπίσει τόσο κακής ποιότητας τροφές.

Επέλεξε βαμβακερά και όχι νάιλον εσώρουχα.