Πύρινα μέτωπα σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια,

873

Mάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στα τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες σε Νοτιοανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια, με το τελευταίο να είναι το πιο απειλητικό. Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και πάλι τα πρώτα εναέρια μέσα.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, από το πρωί έχουν αρχίσει και πάλι να ενισχύονται.

Την δύσκολη εικόνα επιβεβαιώνει και η Πυροσβεστική, όπως αναφέρει η φωτιά στα Δερβενοχώρια «έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Η πυρκαγιά είναι σε μία χαράδρα» και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση κινείται προς της περιοχή της Μάνδρας και της Μαγούλας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον «Προμηθέα» η φωτιά στα Δερβενοχώρια αποτελεί «εν δυνάμει απειλή για τον δρυμό της Πάρνηθας και απαιτείται ιδιαίτερος χειρισμός».

Οι κάτοικοι μάλιστα έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τη νύχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στην Οινόη ξεκίνησαν οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις των εναέριων μέσων και σε λίγη ώρα θα αρχίσουν να επιχειρούν. Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύκτια και το μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα. Το παρήγορο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί κατοικίες. Οι άνεμοι ωστόσο που πνέουν είναι πολύ ισχυροί και καθιστούν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Σε εξέλιξη αν και με καλύτερη εικόνα είναι το πύρινο μέτωπο στην Αττική, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή του Νέου Κουβαρά και γρήγορα επεκτάθηκε σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο παραδίδοντας στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα. Πολύ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια ενώ έχουν καταστραφεί και αρκετά αυτοκίνητα. Οι ελπίδες εστιάζονται στο να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ώστε η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο να αντιμετωπιστεί εντός της ημέρας.

Ενεργό είναι σύμφωνα με την πυροσβεστική και το μέτωπο στο Λουτράκι, όπου από το πρωί άρχισαν να επιχειρούν εναέρια μέσα. Χίλια στρέματα έχουν γίνει στάχτη ενώ έχουν καεί και σπίτια σε οικισμούς γύρω από το Λουτράκι. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής εστιάζονται στο να μην περάσει η φωτιά σε οικισμούς νότια της εθνικής οδού. Η παλαιά εθνική που χθες Δευτέρα είχε κλείσει και στα δύο ρεύματα είναι πλέον ανοιχτή και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Συναγερμός και σήμερα Τρίτη

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και η σημερινή μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ.