Βαν – κινητή ντουζιέρα για άστεγους και ευάλωτους πληθυσμούς στο Π. Φάληρο

211

Ένα λευκό βαν το οποίο είναι μία κινητή ντουζιέρα περνάει από διάφορους δρόμους στο Παλαιό Φάληρο προκειμένου να δροσιστούν άστεγοι και ευάλωτοι πολίτες.

Ο εκπαιδευμένος οδηγός, κάθε Δευτέρα έρχεται στο Παλαιό Φάληρο, περνάει από τα στέκια των αστέγων και τους προσφέρει λίγη αξιοπρέπεια, άνευ όρων. «Έχουμε πλήρη εικόνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, προσθέτοντας ότι από το 2019 οι άστεγοι άνθρωποι στα όρια του δήμου έχουν μειωθεί από 31 που ήταν σε 12. Το βαν βγαίνει στους δρόμους εδώ και μερικούς μήνες και συναντάει κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά με στόχο να τους προσφέρει καθαριότητα, ρούχα, μερικά βιβλία, εάν θέλουν, και να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνική ένταξη, όπως έγινε με τους υπόλοιπους.

«Μέσα από την Κοινωνική Υπηρεσία και παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έχουμε καταφέρει να επανασυνδέσουμε πάρα πολλά από τα άτομα που ήταν σε κατάσταση αστεγίας με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Επιπλέον, έχουμε ενταχθεί ως δήμος στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” όπου έχουμε απορροφήσει κάποιους για να εργάζονται και έτσι έφυγαν από το δρόμο και, τέλος, κάποιοι εντάχθηκαν σε οργανωμένες δομές. Αυτοί που έχουν μείνει, δυστυχώς, είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις αλλά φροντίζει η Υπηρεσία Πρόνοιας να κάνει όσο το δυνατόν μια πιο καλή προσέγγιση μαζί τους για την υγεία τους και για το φαγητό τους» εξηγεί ο κ. Φωστηρόπουλος.

Το βαν-ντουζιέρα που βγαίνει στους δρόμους είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την ΜΚΟ «immortalizing», η οποία είχε την πρωτοβουλία, και επισκέπτεται και άλλες περιοχές της Αττικής. Ταίριαξε, ωστόσο, με την «προσωποποιημένη προσέγγιση» που εφαρμόζει ο δήμος Φαλήρου στο θέμα των αστέγων. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες γι αυτούς τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό συνεργαστήκαμε με την “immortalizing” από την πρώτη στιγμή. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που δεν επιλέγουν να μπουν σε μια δομή, να αλλάξουν τα ρούχα τους, να πλυθούν, να κάνουν τις βασικές ανάγκες υγιεινής στο πλαίσιο που θέλουν».