Σταϊκούρας: Έκτακτη ενίσχυση των ΚΤΕΛ με 18,3 εκατ. ευρώ

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η διαδικασία έκτακτης ενίσχυσης των ΚΤΕΛ λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των καυσίμων το 2022

2362

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η διαδικασία έκτακτης ενίσχυσης των ΚΤΕΛ λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των καυσίμων το 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη διεξαγωγή του 29ου Συνεδρίου των Αστικών Συγκοινωνιών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/07 στη Λαμία.

Έκτακτη ενίσχυση

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και τις αναγκαίες διαδικασίες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έγκριση της έκτακτης ενίσχυσης ύψους 18,3 εκατ. ευρώ στα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ, καθώς και στους μεμονωμένους μεταφορείς άγονων γραμμών, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της τιμής των καυσίμων το 2022», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ειδικότερα, με βάση το θεσμικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, το Υπουργείο απέστειλε εγκαίρως – στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – τεκμηριωμένες απαντήσεις, σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης. Ως αποτέλεσμα, η τελική εγκριτική πράξη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να εκκινήσει – άμεσα – η διαδικασία εκταμίευσης προς τους δικαιούχους της ενίσχυσης.

»Η χορήγηση της έκτακτης αυτής ενίσχυσης συνιστά μια έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας στον κρίσιμο για τις μεταφορές και την Εθνική Οικονομία παραγωγικό κλάδο των συγκοινωνιών, ο οποίος κλήθηκε πέρυσι να αντιμετωπίσει το αυξημένο μέχρι και 65% κόστος καυσίμων, ως συνέπεια της κρίσης στην Ουκρανία».

«Μεγάλη η σημασία των συγκοινωνιών»

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Γνωρίζουμε καλά ότι η απρόσκοπτη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και γι’ αυτό είμαστε σταθερά αρωγοί στο έργο σας. Το αποδεικνύουμε στην πράξη με την πολιτική μας, στην οποία εντάσσεται και η επικείμενη καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 18,3 εκατομμυρίων ευρώ σε αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε., καθώς και σε μεμονωμένους μεταφορείς ή επιχειρήσεις που εξυπηρετούν άγονες γραμμές νήσων. Ως αρμόδια Υφυπουργός για τις Μεταφορές διαβεβαιώνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο σύνολό της, είμαστε στη διάθεσή σας για να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον κλάδο, προς όφελος των πολιτών, τους οποίους όλοι μας υπηρετούμε».

Η συνάντηση

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την κα Αλεξοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες του κλάδου.

Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) και πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, Μιχάλης Σακελλαρίου, το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και πρόεδρος του Σταθμού Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Λάμπρου, το μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Α.Υ.Σ. και πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Βόλου Δημήτρης Κολυνδρίνης, ο γενικός γραμματέας της Π.Ο.Α.Σ. και πρόεδρος στο Αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης, Αριστείδης Οφίδης και ο Νίκος Γούλας, ταμίας στο ΔΣ της Π.Ο.Α.Σ. και πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λαμίας.