Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν θα λάβουν επίσημη πρόσκληση, ανακοίνωσε η ΔΟΕ

2593

Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν θα λάβουν επίσημη πρόσκληση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού δήλωσε, μετά την απόφαση, ότι «εξακολουθεί να αποτελεί διάκριση και παραβίαση των αρχών του Ολυμπισμού», σύμφωνα με το Sky News και το TASS. Είναι παράδοση της ΔΟΕ ότι, ακριβώς ένα χρόνο πριν από την έναρξη θερινών ή χειμερινών αγώνων, καλεί όλες τις εθνικές ομάδες από όλο τον κόσμο στη διοργάνωση.

Παρά αυτό το μέτρο πρωτοκόλλου, ορισμένοι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές μπορούσαν να αγωνιστούν στο Παρίσι, παρά τον πόλεμο, χωρίς να έχουν προσκληθεί οι εθνικές τους ομάδες. Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 203 επιλέξιμες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOE) θα λάβουν προσκλήσεις για το Παρίσι στις 26 Ιουλίου. «Για τους λόγους που αναφέρθηκαν, αυτό θα αποκλείσει τις NOC της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, συν την EOE της Γουατεμάλας, η οποία επί του παρόντος έχει ανασταλεί», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση. Η Γουατεμάλα έχει ανασταλεί επί του παρόντος, λόγω υποτιθέμενης κυβερνητικής παρέμβασης στην ανεξαρτησία της EOE εκεί.

Πρόεδρος της EOE  στη Λευκορωσίας είναι ο Βίκτορ Λουκασένκο, γιος του ηγέτη του κράτους Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ακολούθησε τον πατέρα του στο Ολυμπιακό πόστο. Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού επέκρινε την απόφαση της Επιτροπής Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Όλεγκ Ματίτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να μην καλέσει τους Ρώσους αθλητές στους Αγώνες του Παρισιού το 2024 είναι πράξη διακρίσεις που παραβιάζουν τις αρχές του Ολυμπισμού, αναφέρει η ΕΦΕ.

«Είναι ακόμα διακρίσεις, παραβίαση των αρχών του Ολυμπισμού», δήλωσε ο Matîţin, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Πρόσθεσε ότι η ΔΟΕ πήρε μια απόφαση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις «προκριματικές διοργανώσεις».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Stanislav Pozdniakov, δήλωσε ότι η απόφαση της ΔΟΕ, η οποία επηρεάζει και αθλητές από τη Λευκορωσία, είναι μέρος της πολιτικής «εξουδετέρωσης» των αθλητών από αυτές τις χώρες στα διεθνή αθλήματα.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει τις προσκλήσεις της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 του Παρισιού στις 26 Ιουλίου στις 203 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές του, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία ή η Λευκορωσία, χώρες για τις οποίες δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.

Ο οργανισμός από τη Λωζάνη επιμείνει από τον Μάρτιο ότι θα αποφασίσει «εν ευθέτω χρόνω» το λεπτό ζήτημα της παρουσίας υπό την ουδέτερη σημαία των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στο Παρίσι, αλλά το σασπένς παρέμεινε σχετικά με τη διαχείριση των επίσημων προσκλήσεων, που παραδοσιακά αντιμετωπίζονται στις εθνικές επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων ένα χρόνο πριν από την τελετή έναρξης.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική ιστοσελίδα Holod, περίπου 200 Ρώσοι αθλητές έχουν αλλάξει ή σχεδιάζουν να αλλάξουν υπηκοότητα προκειμένου να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες.