ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητά του για την προεδρία ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

9887

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή (14/7) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας την ιδεολογική του πλατφόρμα, η οποία βασίζεται σε ένα “αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος που να παράγει πλούτο”.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει «ένα δίπολο πάνω στο οποίο κινούμαστε. Την συνέχεια και την τομή», κάνοντας λόγο και για συνεργασίες με τη Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Μακρίνα Κώστη Βιόλα, η Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Σταθάκης, η Βάσω Κατριβάνου, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Δημήτρης Βίτσας, η Μαρία Γιαννακάκη, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος΄Λάμπρου, ο Νίκος Συρμαλένιος, ο συντονιστής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, o Βαγγέλης Αποστόλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κι ο Κωστής Στρατής, ανάμεσα σε άλλους.

«Απαιτούνται ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα. Θέλω ο πρόεδρος να είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Θέλω να δώσω εμπιστοσύνη κι αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Να είμαστε ένα κόμμα του πολιτισμού που δεν θα λαϊκίζει».

Όπως ανέφερε:

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη συνέχεια και τα όσα πετύχαμε και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια να ρυθμίσουμε το χρέος ακριβώς γιατί πείσαμε. Επίσης επιτυχία η συμφωνία των Πρεσπών, που αν ακόμα κι αν δεν του αναγνωριζόταν τίποτε άλλο, γι αυτή τη συμφωνία θα έμενε στην ιστορία»

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αναγκαίες κρατικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, τις γυναίκες, το μεταναστευτικό, τις ενεργειακές κοινότητες, την κυκλική οικονομία, καθώς και τα σχολικά γεύματα και τη σύνδεσή τους με την οικολογική παραγωγή.

«Στις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος «ίσως δεν πιάσαμε την ψυχολογία των ανθρώπων που ήθελαν μια σταθερή κατάσταση μετά απ’ αυτά που πέρασαν.

Να απευθυνθούμε και σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Άλλο σε ποιον απευθύνεσαι και άλλο ποιος είσαι εσύ. Πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας και τις προτάσεις μας».

»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρος σ’ αυτές τις εκλογές. Κλειδί της επιτυχίας το 2015 ήταν το για ποιον διαπραγματευόμασταν και αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας μας. Η Δημοκρατία γίνεται όλο και φτωχότερη και αυτό είναι ένα πεδίο μάχης.

Το κράτος πρέπει να έχει άποψη και εργαλεία. Ο Κέυνς έλεγε για τον πολιτισμό. Το κράτος δεν πρέπει να πει πόσο μάλλον να περιορίζει. Κι αυτό ισχύει και πέρα από τον πολιτισμό. Πρέπει το κράτος να δίνει ευκαιρίες. Αυτό πρέπει να κάνει το κράτος, να δίνει χώρο».

»Το κράτος πρέπει να έχει άποψη και εργαλεία. Ο Κέυνς έλεγε για τον πολιτισμό. Το κράτος δεν πρέπει να πει πόσο μάλλον να περιορίζει. Κι αυτό ισχύει και πέρα από τον πολιτισμό. Πρέπει το κράτος να δίνει ευκαιρίες. Αυτό πρέπει να κάνει το κράτος, να δίνει χώρο».

Επανερχόμενος στη διαπραγμάτευση ο πρώην υπουργός είπε ότι «Αν κάτι απέδειξε στην διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες που είναι αποτελεσματικές», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν είπε τίποτα στις προγραμματικές δηλώσεις για τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου.