Ο καύσωνας CLEON είναι προ των πυλών ..

2136

Σύμφωνα με τις προβλέψεις και το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ο καύσωνας ξεκινά και επίσημα σήμερα Τετάρτη 12/07, με αποκορύφωμα την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι «σήμερα θα φτάσουμε στους 39 με 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά για πρώτη φορά φέτος, το οποίο είναι καλό καθώς το θερμόμετρο δεν είχε δείξει καμία ημέρα πριν 39 βαθμούς».

«Την Πέμπτη ξεκινά και ανεβαίνει ο υδράργυρος, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Στην Αθήνα εκτιμώ ότι θα κυμανθεί στους 39. Την Παρασκευή και το Σάββατο όπως ήδη γνωρίζουμε θα είναι η κορύφωση του καύσωνα, και στην Αθήνα το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 και θα φτάσει 41 με 42, ενώ σε περιοχές της Στερεάς και της Θεσσαλίας μακριά από τη θάλασσα, θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

Δείτε live την πορεία του φαινομένου:

Ακραίες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council  εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από την θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Όσον αφορά στον επερχόμενο καύσωνα, όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες, την Πέμπτη 13/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα. Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.