«Ο Κονφορμίστας» | στο «Θερινό Σινεμά στην πόλη – Συντροφιά με τα Αστέρια»

Αύριο Τρίτη 11 Ιουλίου & ώρα 21:30, στο Ανοιχτό Θέατρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης

393

«Θερινό Σινεμά στην πόλη – Συντροφιά με τα Αστέρια». Με μεγάλη προσέλευση, συνεχίζονται στο ανοικτό δημοτικό θέατρο, οι δωρεάν προβολές για τους σινεφίλ. Απολαμβάνουμε αγαπημένες ταινίες, που προτείνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού Δ. Κατερίνης και η Κινηματογραφική Λέσχη, στο δροσερό περιβάλλον του καταπράσινου πάρκου μας.

Η επόμενη προγραμματισμένη προβολή, αύριο Τρίτη 11 Ιουλίου και ώρα 21:30 είναι «Ο Κονφορμίστας» (1970) – Ιταλία, μία κινηματογραφική ταινία πολιτικού περιεχομένου που δημιούργησε ο Μπερτολούτσι, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, σε σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τους: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι.

Μία ταινία νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, ένα κλασσικό πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα, από τα σημαντικότερα φιλμ του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Η υπόθεση της ταινίας

Ο Μαρτσέλο Κλέριτσι (Ζαν Λουι Τρεντινιάν) είναι ένας νέος με παιδικά τραύματα, μεγαλωμένος σε μια μεσοαστική οικογένεια στην Ιταλία του μεσοπολέμου. Δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ο Μαρτσέλο προσχωρεί στο φασιστικό κόμμα κυρίως για να αισθάνεται ότι ανήκει κάπου. Στην πορεία θα δεχτεί μια αποστολή στο Παρίσι για να δολοφονήσει έναν Ιταλό καθηγητή, ο οποίος δημιουργεί προβλήματα στον Μουσολίνι. Εκεί θα διαπιστώσει πως ο καθηγητής που καλείται να εκτελέσει υπήρξε δικός του μέντορας.

Η ηδυπάθεια κι η διαφθορά μπερδεύονται στην ιστορία του Μαρτσέλο με τρόπο βαθιά ιταλικό. Το ζητούμενο είναι η «κανονικότητα»: η ευκολία του ν’ ανήκει κανείς στη νόρμα, στο «φυσιολογικό» και το επικρατές – που τότε, ήταν η φασιστική Ιταλία. Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της ολοκληρωτικής εποχής παρουσιάζεται επονείδιστη δίχως περιστροφές και ωραιοποιήσεις. Το δριμύ αυτό «κατηγορώ» απέναντι στην αδρανοποίηση της κοινωνίας και τον αμοραλισμό, αποτελεί ταυτόχρονα ένα επίτευγμα ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας, με σαγηνευτικές εικόνες που διεγείρουν τους οφθαλμούς, μαζί με το νου.