Καιρός: Η θερμή γλώσσα πλησιάζει την Ελλάδα – Θα ξεπεράσει τους 40°C ο υδράργυρος

6607

Η ζέστη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το επόμενο διάστημα και ειδικά από τα μέσα της εβδομάδας θα κάνει την εμφάνισή του ένας καύσωνας διαρκείας.

Μάλιστα, τα προγνωστικά μοντέλα αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες, καθώς η θερμή γλώσσα που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Αφρικής, θα «σκεπάσει» σχεδόν όλη τη Μεσόγειο. Πιο έντονα αυτό το κύμα καύσωνα θα το νιώσουν στον νότο της Ισπανίας, την Κορσική και τη Σαρδηνία, ωστόσο θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Ήδη την Παρασκευή 7 Ιουλίου η θερμοκρασία στη χώρα ξεπέρασε τοπικά τους 38°C, με τη μέγιστη τιμή της να καταγράφεται στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και στο Άργος (38,3 βαθμοί Κελσίου).

Στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Meteo, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου σε 122 από τους 471 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς του δικτύου (ποσοστό 26%) και τους 37°C σε 33 σταθμούς.

Ενδεικτικό των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη χώρα είναι ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία μεταξύ των 471 ενεργών σταθμών ήταν υψηλότερη των 32 βαθμών Κελσίου και συγκεκριμένα έφτασε τους 32,5°C.

Αρναούτογλου: Ο καύσωνας που έρχεται από την Αφρική, θα φέρει θερμοκρασίες 43 και 44 βαθμούς Κελσίου

Ωστόσο, τα πράγματα θα είναι χειρότερα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, καθώς οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμή γλώσσα από την Αφρική θα ανεβάσει σταδιακά τη θερμοκρασία, φτάνοντας την Τετάρτη 12 Ιουλίου τοπικά μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Προς τα τέλη της εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περεταίρω άνοδο και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40°C. Μάλιστα, τοπικά, στους κάμπους, θα φτάσει τους 43, ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τον καιρό του Σαββατοκύριακου, το Σάββατο 8 Ιουλίου θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, ενώ συννεφιά με πιθανότητα παροδικής βροχής αναμένεται από τα παράκτια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας μέχρι τις Σποράδες και ενδεχομένως την Εύβοια.

Προς το μεσημέρι έως και αργά το απόγευμα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές, θα υπάρξουν όμως και κάποιες τοπικές μπόρες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί στα 5 με 6, τοπικά έως και 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία η ημέρα θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και τοπικές συννεφιές στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στα 5 με 6, πρόσκαιρα 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 9 Ιουλίου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια από το πρωί, με τοπικές συννεφιές στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι θα πνέουν στα 6 με 7 και τοπικά στα 8 Μποφόρ. Όσο για τη θερμοκρασία, θα παραμείνει στα ίδια σχεδόν επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιοχές -κυρίως στα νότια- θα σημειωθεί και μια μικρή πτώση του υδράργυρου.

Οι συνθήκες αυτές θα επικρατήσουν τόσο τη Δευτέρα 10 Ιουλίου όσο και την Τρίτη 11 του μήνα. Ωστόσο, από το μεσημέρι της Τετάρτης (12/7) θα υπάρξει η μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, η οποία θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή.

ΕΜΥ: Ο καιρός από το Σάββατο 8/7/23 μέχρι και την Τετάρτη 12/7/23

Οι προβλέψεις για τον δύσκολο καιρό που έρχεται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνονται και από τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

  • Ειδικότερα, το Σάββατο 8 Ιουλίου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 32 με 33°C και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 31 με 34 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Κυριακή 9 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν έως 8 Μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37°C και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
  • Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου επίσης προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37°C και στα νησιά τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Τρίτη 11 Ιουλίου η ΕΜΥ αναμένει γενικά αίθριο καιρό.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά αρχικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 Μποφόρ, και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 Μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους 38°C και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Τετάρτη 12 Ιουλίου ο καιρός θα είναι ξανά γενικά αίθριος.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36°C, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38°C και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

O καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 8/7/23

Η ΕΜΥ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της και την πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή της Ελλάδας και για το Σάββατο 8 Ιουλίου. Ειδικότερα αναφέρει:

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις το πρωί στην κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα στα νότια.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 Μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά έως 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Στα βόρεια και ανατολικά του νομού τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 Μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές ή όμβρους και βαθμιαία γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες το Σάββατο 8/7/23

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Σάββατο 8 Ιουλίου αναμένονται τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη το μεσημέρι και απόγευμα. Ηλιοφάνεια θα υπάρχει στην υπόλοιπη χώρα με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 28°C, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 34°C, στη Θεσσαλία από 23 έως 35°C, στην Ήπειρο από 16 έως 34°C, στη Στερεά από 20 έως 36°C, στην Πελοπόννησο από 19 έως 36°C, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32°C, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 35°C, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 23 έως 33°C και στην Κρήτη από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ, ενώ ιδιαίτερα στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες έως το πρωί θα φτάνουν κατά τόπους τα 4 έως 6 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα κατά τόπους 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ.