Σαββατοκύριακο με το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Πρεμιέρα με αφιέρωμα στον Δ. Παντερμαλή, συνέχεια με μουσικοχορευτικό της Γεωργίας

137

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 ανοίγει η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2023. Με τη βραδιά τιμής στο ανασκαφέα του Δίου, τον αείμνηστο καθηγητή αρχαιολογίας, Δημήτριο Παντερμαλή.

Ένα αφιέρωμα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με αναφορά στην επιστημονική διαδρομή του εκλιπόντα, μέσω εκφραστικού λόγου και κινηματογραφικής εικόνας.

Υλοποιείται το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στις 9:00 μ μ στην πρόσοψη της Αρχαιοθήκης του Δίου.

Κεντρική ομιλήτρια, η Ελένη Παπαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαιολογίας και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής του Δίου. Θα αναπτύξει το θέμα: «Η αποκάλυψη και η ανάδειξη του αρχαίου Δίου. Το έργο της ζωής του Δημήτρη Παντερμαλή»

Την εκδήλωση διανθίζουν οι προβολές δύο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο «Αέναη δημιουργία σε τόπους ιερούς» και το δεύτερο «Δημήτρης Παντερμαλής, Δίον 1970-2022, ο τόπος και οι άνθρωποι»

Η βραδιά την οποία  συνοδεύουν μουσικά, η Κατερίνα Ελενίδου στο πιάνο και στην ερμηνεία η Δήμητρα Αντωνακούδη, συνδιοργανώνεται με το τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-Πανεπιστημιακή ανασκαφή Δίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟ

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, το Φεστιβάλ Ολύμπου στο πλαίσιο της πολιτικής του για γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, φιλοξενεί μουσικοχορευτική παράσταση από τη χώρα της Γεωργίας, η οποία αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Γεωργίας.

Το διεθνούς φήμης Ακαδημαϊκό Εθνικό Σύνολο Μουσικής και Χορού «Erisioni» του Γεωργιανού Κράτους το οποίο ιδρύθηκε το 1885, φιλοξενείται στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου.  Θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου του συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ, Δήμου Κατερίνης.

Στις δύο ώρες της παράστασης του προγράμματος, το σύνολο αναδεικνύει πρωτότυπους γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με παραδοσιακές φορεσιές από κάθε μέρος της Γεωργίας με γεωργιανό χαρακτήρα και εθνογραφικής φύσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 134 χρόνια λειτουργίας του, το σύνολο Erisioni έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Διακεκριμένοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες της γεωργιανής κουλτούρας έχουν εργαστεί ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα στο Σύνολο, με βαρυσήμαντη συνεισφορά στη γεωργιανή κουλτούρα.

Και στις δύο εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.