ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος εποχής με την παραίτηση Τσίπρα, το Σάββατο οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα

7071

Τέλος εποχής για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα  από την προεδρία του κόμματος, την οποία ανακοίνωσε συγκινημένος το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ζάππειο, μιλώντας παραλλήλως για ένα νέο κύκλο που ανοίγει.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφασή του να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του, καθώς και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος.

«Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία, σε όσους πορευτήκατε μαζί, σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα, απέναντι στον εαυτό σου, αλλά κι απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν».

Η Πολιτική Γραμματεία που είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Σάββατο θα έχει τη μορφή Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που θα αποφασίσει και το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την εκλογή νέου αρχηγού.

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ενδέχεται να παραιτηθεί άμεσα κι από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μια απόφαση που δεν έλαβε εν θερμώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει ένα μεγάλο ιστορικό κύκλο και πρέπει να ανοίξει ένας επόμενος, με γενναίες αποφάσεις.

«Είναι ανάγκη να εφεύρουμε το νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα κι ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει κι έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στην προσωπική του πορεία, παραλαμβάνοντας σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το οποίο έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα και το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και, μάλιστα, σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την Ευρώπη.

«Δηλώνω και σήμερα περήφανος για όσα πετύχαμε. Για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε και, βέβαια, για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το εκλογικό σώμα έδωσε την Κυριακή στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μια διπλή εντολή.

Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, δεύτερον, να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση.

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, είναι άμεση προτεραιότητα».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, πέρα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφασή μου και κάποιοι να λυπάστε, αλλά τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα για κανένα μας. Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην Ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια. Κι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράζει, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Αυτό το σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».