Οι καλοκαιρινές διαδρομές του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμά του

3261

Δε μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν παρουσιάζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου, από το να συνοδεύεται η βραδιά με την λαμπρότητα την οποία εκ των πραγμάτων εκπέμπει ο πολιτισμός.

Έτσι και στην παρουσίαση του προγράμματος του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2023, το αέναο φως της τέχνης προσέδωσε τη δική του διάσταση σε μια εκδήλωση όπου γνωστοποιήθηκε η φιλοσοφία των παραστάσεων, οι συνεργατικοί ρόλοι των φορέων που το υποστηρίζουν, καθώς και η διαχρονική πορεία του θεσμού που αναμφίβολα εκφράζει την Πιερία και όχι μόνο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, στον αύλειο χώρο του Κέντρου Τεχνών «Εννέα Μούσες» του Δήμου Κατερίνης, με συνοδεία κινηματογραφικών εικόνων, σχολιασμό των παραστάσεων και γνωστοποίηση των τόπων που φιλοξενούνται, ως επίσης και την έκφραση ευχαριστιών στους υποστηρικτές, συνδιοργανωτές, χορηγούς, εθελοντές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Στο καλωσόρισμα του ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, επισήμανε τη διαδρομή των πενήντα δυο χρόνων του Φεστιβάλ, τα πρόσωπα που το σημάδεψαν, τη συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, καυτηρίασε την απουσία της πολιτείας μέσω των εκφρασμένων πολιτιστικών φορέων της, λέγοντας: «Πέρα από το πλούσιο και ποιοτικό του πρόγραμμα, το οποίο τηρείται με ευλάβεια διαχρονικά, δύο είναι εκείνα τα στοιχεία που ξεχωρίζουν και προστίθενται στο φετινό φεστιβάλ. Το τιμώμενο πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από τον αείμνηστο καθηγητή, Δημήτρη Παντερμαλή και η μεγάλη διεθνής συμμετοχή.

Εκτός της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας, άλλες εφτά χώρες από διάφορους ηπείρους της γης, συμμετέχουν με εκδηλώσεις τους, στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Γεγονός που μαρτυρεί την εξωστρέφεια, τη διεθνή αναγνώριση, την ανανέωση και την καινοτομία που χαρακτηρίζει σήμερα το Φεστιβάλ Ολύμπου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους στήριξαν και στηρίζουν και φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, κυρίως τους συνδιοργανωτές μας, τους χορηγούς μας και τους εθελοντές μας.

Σας ευχαριστώ όλους που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή μας εκδήλωση και σας προτρέπω να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί το Φεστιβάλ Ολύμπου, τον καλύτερο πρεσβευτή που διαθέτει εντός και εκτός, η Πιερία. Για να μπορούμε να λέμε και να ισχύει αυτό, ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΜΜΙΑ.»

Ο εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας, πατέρας Μιχαήλ Κουρσιουμπάς μετέφερε την ευλογία και τις ευχές του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης, Πλαταμώνος, κ. Γεωργίου, καθώς και τις προσωπικές του ευχές  για επιτυχή πορεία και του φετινού Φεστιβάλ.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Η Αντπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, αφού συνεχάρη τον Οργανισμό για το έργο που επιτελεί, επικρότησε την τιμή στον αρχαιολόγο Δημήτρη Παντερμαλή, καταλήγοντας: «Τόσο εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη μας, Απόστολο Τζιτζικώστα, είμαστε συνοδοιπόροι στη μεγάλη αυτή πολιτιστική προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε μαζί γιατί αυτός ο πολιτιστικός θεσμός τιμά την Πιερία. Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξίσου σημαντικό με όλα αυτά τα πολιτισμικά δρώμενα που συμβαίνουν. Καλή επιτυχία »

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ανέφερε την ευκαιρία που προκύπτει για ευρύτερη συνεργασία του Δήμου Κατερίνης με τη Δημοκρατία της Γεωργίας, καθότι η χώρα του Εύξεινου Πόντου   φιλοξενείται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς τη δυνατότητα αξιοποίησης ευρύτερα του Μεγάρου Μουσικής που ολοκληρώνεται, λέγοντας: «Το Φεστιβάλ σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις νέους κόσμους, νέους ανθρώπους και γενικά να υπάρχει μια εξωστρέφεια. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέπεται να συμμετάσχω και εγώ σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε βέβαιοι και για τη φετινή επιτυχία.»

Η χαιρετιστήρια αναφορά του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελου Γερολιόλιου: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι στο φυσικό του χώρο, καθώς φέρει το όνομα του Ολύμπου. Η παρουσία του αναδεικνύει και προβάλλει όχι μόνο την Πιερία, αλλά και όλα αυτά τα πολιτιστικά φορτία που κουβαλάει ο τόπος μας. Προβάλλει και αναδεικνύει όχι μόνο τέχνη και πολιτισμό, αλλά και πολλές άλλες αξίες μέσω αυτών των δράσεων. Στηρίζουμε και φέτος τις υλικοτεχνικές υποδομές του αρχαίου θεάτρου Δίου και ευρύτερα. Υποδεχόμαστε το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ευχόμενοι να είναι καλοτάξιδο»

Αφού χαρακτήρισε ότι η Βόρεια Πιερία δεν έχει αξιοποιηθεί αρχαιολογικά όπως έπρεπε πάντα με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει, επισήμανε: «Το θέμα μας σήμερα είναι το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ενός θεσμού γνωστού και καταξιωμένου όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και διεθνώς. Όλοι έχουμε υποχρέωση να το στηρίζουμε και το κάνουμε άλλωστε. Ευχαριστώ όλους που συμπαραστέκονται σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα τους χορηγούς  και τους εθελοντές. Να είναι  καλοτάξιδο.»

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο ιστορικός τέχνης, Νικόλαος Γραίκος μέσω προβολής εικόνων προέβη στη συνέχεια σε αναδρομή των μέχρι τώρα πενήντα ενός χρόνων του Φεστιβάλ Ολύμπου, με αναφορά τις εικαστικές σκηνογραφίες και ενδυματολογικές εικόνες του θεσμού,  ενώ ο σκηνοθέτης-ηθοποιός, και καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιώργος Χανδόλιας παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων, επίσης με συνοδευτικές εικόνες όλων των καλλιτεχνικών παραγωγών.

Παράλληλα οι παριστάμενοι έγιναν κοινωνοί μέσω κινηματογραφικής ροής, των τόπων που θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς και γνώστες των δημιουργών και συντελεστών των θεατρικών, μουσικών και λοιπών παραστάσεων. Η όλη παραγωγή υλοποιήθηκε σε σενάριο  από την κινηματογραφίστρια, Μάτα Κούρτη, και με τη συμβολή των, Διονύση Κωτούλα-σκηνοθέτη και Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου-διευθυντή φωτογραφίας. Στην αφήγηση η ηθοποιός, Χριστίνα Μπομπόλη.

Ολοκληρώνοντας τη βραδιά, το διοικητικό μέλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. υπεύθυνος προγραμμάτων, διεθνών σχέσεων και χορηγιών, Ραφαήλ Μετενίδης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των χορηγιών και του εθελοντισμού, ανέπτυξε το θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό αναδείχθηκε  στην αρχαία Αθήνα και αφού ευχαρίστησε τους πέντε φετινούς μεγάλους χορηγούς και τους λοιπούς δέκα εννέα για την πολύτιμη προσφορά τους, τόνισε: «Τα μεγαλύτερα μνημεία και τα σημαντικότερα έργα τέχνης τα οφείλουμε στους χορηγούς. Και το Φεστιβάλ Ολύμπου ασφαλώς δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα. Είμαστε περήφανοι για τους χορηγούς που έχουμε. Είναι άξιο να επισημανθεί το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του σήμερα. Γιατί από τη μια συντηρεί και αναδεικνύει τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και από τη  άλλη δίνει βήμα στους καλλιτέχνες, τοπικούς και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Τίμησαν με την παρουσία τους. Οι πρώην και εκ νέου υποψήφιοι Βουλευτές, Φώντας Μπαραλιάκος και Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, Ασημίνα Στρίμπα, ο πρώην υπουργός και μέγας χορηγός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας, Παρθένα Τριανταφυλλίδου, και δευτεροβάθμιας, Γιώργος Μακρής, ο πρώην Νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και πολίτες.

Με το τέλος της εκδήλωσης, μέσω δεξίωσης με χορηγό το νερό Διός, οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν εδέσματα και κρασιά που πρόσφεραν οι τοπικοί οινοπαραγωγοί.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε το διοικητικό μέλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, υπεύθυνος επικοινωνίας, Περικλής Χατζηγιάννης.

Επί της υποδοχής και της όλης διαδικασίας της τελετής παρουσίασης του προγράμματος από πλευράς διοίκησης οι, Οδυσσέας Μανωλόπουλος-αντιπρόεδρος, Γιώργος Σαμαλής-γενικός γραμματέας, Πλάτων Τασχουνίδης-ταμίας, Λένα Γεωργούλη-υποδομών, Μελίνα Παπαδοπούλου-εθελοντισμού και Βασίλης Δήμου-δημοσίων σχέσεων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 52ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΙΟΥΛΙΟΣ
8-Ιουλ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΘΗΚΗ ΔΙΟΥ
Σάββατο ΟΜΙΛΙΑ -ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Αφιέρωμα στο Δημήτρη Παντερμαλή»
9-Ιουλ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – Αμφιθέατρο Δημοτικού Πάρκου
Κυριακή ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ  «Erisioni»
Με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και την Πρεσβεία
 της Δημοκρατίας της Γεωργίας
12-Ιουλ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Τετάρτη ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΖΟΥΝΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΥΜΑΜΑΙ»
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Νίκο Καββαδία
14-Ιουλ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΟΥ – Ρωμαϊκό Ωδείο
Παρασκευή ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
«Ελλάδα και Ινδία 2500 χρόνια Πολιτιστικών Σχέσεων»
15-Ιουλ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Σάββατο ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ»
17-Ιουλ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Δευτέρα ΣΥΝΑΥΛΙΑ  «ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023»
22-Ιουλ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Σάββατο ΘΕΑΤΡΟ «Εκάβη» του Ευριπίδη
24-Ιουλ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Δευτέρα ΣΥΝΑΥΛΙΑ  Jazz ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΤΡΙΟ
26-Ιουλ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Τετάρτη ΣΥΝΑΥΛΙΑ  Blues B.I.G (blues in Greece) BROTHERS
29-Ιουλ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Σάββατο ΣΥΝΑΥΛΙΑ Σταύρος Ξαρχάκος
30-Ιουλ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Κυριακή ΘΕΑΤΡΟ «Μήδεια» του Ευριπίδη
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2-Αυγ ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ
Τετάρτη ΣΥΝΑΥΛΙΑ  «10 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΓΓΑΡΑΔΑΣ»
Εστία Πιερίδων  Μουσών Κατερίνης –Εφορεία Χορωδίας
5-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Σάββατο ΘΕΑΤΡΟ «Σφήκες» του Αριστοφάνη
ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
6-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Κυριακή ΘΕΑΤΡΟ «Παραμύθι Δίχως Όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα
10-Αυγ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Πέμπτη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  «Επιχείρηση Αρκτική, 2014»
 Νορβηγικός  Κινηματογράφος
12-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Σάββατο ΘΕΑΤΡΟ  «Τρωάδες» του Ευριπίδη Κ.Θ.Β.Ε.
13-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Κυριακή ΘΕΑΤΡΟ «Οιδίπους Tύραννος» του Σοφοκλή
17-Αυγ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Πέμπτη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Ανορθόδοξα, 2018»
 Ισραηλινός Κινηματογράφος
18-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Παρασκευή ΣΥΝΑΥΛΙΑ Ελευθερία Αρβανιτάκη – Ελεωνόρα Ζουγανέλη
 «Μαζί και το καλοκαίρι»
19-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ  «Γέρμα – el cuerpo muerto»
του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
22-Αυγ & 23-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Τρίτη & Τετάρτη ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ «Η ανάσα του κόσμου»
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
24-Αυγ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Πέμπτη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Ένα Χρόνο Στη Γαλλία, 2018»,
Μαροκινός  Κινηματογράφος
27-Αυγ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Κυριακή ΣΥΝΑΥΛΙΑ– TÜBINGEN Α.Π.Θ. – Συμεών Ιωαννίδης
29-Αυγ & 30-Αυγ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΔΙΟΥ
Τρίτη & Τετάρτη ΘΕΑΤΡΟ «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»
του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
31-Αυγ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Πέμπτη «Μια νύχτα στο Κάστρο, Αποστολή σε άλλη εποχή»
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1-Σεπ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Παρασκευή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ρωσικός   Κινηματογράφος
2-Σεπ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Σάββατο ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, χορωδία Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών,
Ορχήστρα musicart Νέου Ωδείου Κοζάνης σε σύμπραξη με την ορχήστρα της Ε.Π.Μ.
3-Σεπ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ,  Ινδικός  Κινηματογράφος
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
5-Ιουλ ΔΙΟΝ – Αρχαίο θέατρο
Τετάρτη ΣΥΝΑΥΛΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΤΟΚΑΣ