Η ΠΚΜ είναι πλέον σταθερά ένα τουριστικός προορισμός αναφορά στην Ισπανία για ολόκληρο το χρόνο

Η Πιερία γιατί δεν εκπροσωπήθηκε ;

270

Την 29η Μαΐου του 2023 έλαβε χώρα στην Μαδρίτη μια εκδήλωση με στόχο την προώθηση της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού για ολόκληρο τον χρόνο. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Τουρισμού της Χαλκιδικής, είχε δε ως  στόχο να καταστήσει γνωστά τα σημαντικότερα τουριστικά θέλγητρα αυτών των περιοχών. Στην παρουσίασή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Palacio de los Duques Gran Meliá, παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, τουριστικοί πράκτορες και γραφεία ταξιδίων, καθώς επίσης και επιχειρηματικές ενώσεις του τουριστικού κλάδου, που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάποιες από τις πιο ξεχωριστές γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας, όπως τα χαρακτηριστικά ντολμαδάκια, τον μουσακά ή τις παραδοσιακές σπανακόπιτες, παρασκευασμένες από την Olimpo Gourmet.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη, την δε έναρξή της κήρυξε ο κος Ηλίας Φωτόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας στην Μαδρίτη. Η εκδήλωση είχε επίσης την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης συνέβαλαν με τις χρυσές χορηγίες τους τέσσερεις διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου: η Celestyal, η Aegean, η Avance και η Onoma Hotel, που συνεργάστηκαν για την κλήρωση λαχνού για μια 7ήμερη κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου (συμπεριλαμβάνοντας αεροπορική μετάβαση και επιστροφή, διαμονή στη Θεσσαλονίκη και ενοικίαση αυτοκινήτου για δυο μέρες).

Η Ελλάδα είναι πλέον ένα σημείο αναφοράς στην Ισπανία: ο αριθμός των Ισπανών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2022 υπερβαίνει κατά 20% τον αντίστοιχο αριθμό του 2019, στοιχείο το οποίο, χωρίς αμφιβολία, μαρτυρεί το έντονο ενδιαφέρον το οποίο έχει κινήσει η προώθηση νέων περιοχών της χώρας, οι οποίες ήταν άγνωστες μέχρι τώρα.

Αυτή είναι και η περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας, πατρίδας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της δεύτερης σε μέγεθος περιφέρειας της Ελλάδας από πλευράς πληθυσμού. Καταλαμβάνει το κέντρο της γεωγραφικής και ιστορικής ζώνης της Μακεδονίας και περιβάλλεται από μια εντυπωσιακή ακτογραμμή, της οποίας τα απότομα βουνά, έτσι όπως εισχωρούν στη θάλασσα, μας χαρίζουν αλησμόνητες πανοραμικές εικόνες. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται ακόμη και οι πιο ψηλές βουνοκορφές της Ελλάδας, για τον λόγο δε αυτό είναι ένας προνομιακός

τόπος για δραστηριότητες όπως το σκι, η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ιππασία κλπ. Επιπλέον, η περιφέρεια έχει εδραιωθεί ως προορισμός για τον τουρισμό του ευ ζην και για τον οινοτουρισμό χάρη στους πολυάριθμους δρόμους του κρασιού που διαθέτει. Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σε σημασία πόλη της χώρας, «έχει μετατραπεί στην κατ’ εξοχήν γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας, στο βαθμό που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων για την απόλαυση της εξαιρετικής της γαστρονομίας», εξηγεί ο Λεωνίδας Τσιαντής, υπεύθυνος για τον Τομέα Τουριστικού Σχεδιασμού και Συντονισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μια από τις περιοχές στις οποίες γνώρισε αξιοσημείωτη αύξηση ο αριθμός των Ισπανών τουριστών είναι η Χαλκιδική, ευρισκόμενη στην Βόρειο Ελλάδα, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. «Τα μοναδικού κάλλους μεσογειακά δάση, τα οποία διασχίζει κανείς για να φτάσει στις παραλίες της με το διάφανο νερό, καθώς και η ευχάριστη θερμοκρασία της όλο τον χρόνο, οδηγούν πολλούς ταξιδευτές να πιστεύουν πως είναι νησί, παρά το γεγονός ότι δεν είναι, βέβαια, κάτι τέτοιο», μας διαβεβαιώνει ο Γιώργος Μπρούτζας, Διευθυντής του Γραφείου Τουρισμού της Χαλκιδικής. Η Χαλκιδική αποτελείται από τρεις χερσονήσους, οι οποίες θυμίζουν με το σχήμα τους την τρίαινα του Ποσειδώνα, του αρχαίου Έλληνα θεού της θάλασσας: Κασσάνδρα, Σιθωνία, Άγιον Όρος. Οι κυριότερες τουριστικές τοποθεσίες βρίσκονται στην ανατολική ακτογραμμή της Κασσάνδρας, η οποία έχει να επιδείξει πολυάριθμους όρμους, μουσεία και σπήλαια, όμως δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει να επισκεφθεί την Σιθωνία, για να γνωρίσει τις άπειρες παραλίες της και τα γραφικά της χωριουδάκια, τα οποία εκτείνονται σε ολόκληρη την ακτή. Το Άγιον Όρος  είναι ένας ιερός τόπος που έχει κηρυχθεί Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO, αποτελείται δε από μοναστήρια στα οποία έχουν πρόσβαση μόνον άνδρες.

Αλλά  και οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας στη Πέλλα, οι καταρράκτες της Έδεσσας, τα οινοποιεία της Νάουσας & στο Ξινό Νερό Φλώρινας, η λίμνη Κέρινη και το περιβάλλον δάσος αυτής προστατευμένο από την Συνθήκη ΝΑΤΟΥΡΑ στις Σέρρες, το βουνό των Θεών, ο επιβλητικός Όλυμπος με τον αρχαιολογικό χώρο Δίο, αλλά και τα μονοπάτια πεζοπορίας, καθώς και όλο το παραλιακό μέτωπο της Πιερίας, αλλά και ο υδάτινος παράδεισος των Πρεσπών με την Φλώρινα την Πόλη-Μούσα στις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελοπούλου, το μαγευτικό Νυμφαίο κατ’ εξοχή ορεινός προορισμός δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους Ισπανούς που θα θελήσουν να περιηγηθούν στη περιοχή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ανδρέας Παππάς, Πρόεδρος του Ελληνοϊσπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και ο Jacobo Beltrán, Αντιπρόεδρος ίδιου φορέα. Επίσης, η Διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Μαδρίτη, η κα Καλλιόπη Κουρούσια, η οποία πραγματοποίησε μια παρέμβαση για να παρουσιάσει τους παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα, και την Κεντρική Μακεδονία ειδικότερα, προορισμό τόσο ελκυστικό και σημαντικό για την τουριστική αγορά. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κος Νικόλαος Γκολφινόπουλος, αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (OMT), ο οποίος μίλησε για τη στενή σχέση του οργανισμού αυτού με τις περιφέρειες της ΕΕ, καθώς και για την μελλοντική συνεργασία του Οργανισμού με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κος Γκολφινόπουλος, από πλευράς του, διαβεβαίωσε ότι «η Ευρώπη έχει ανακτήσει το 90% του τουρισμού της», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη του κλάδου και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για να ταξιδέψει κανείς αυτό το καλοκαίρι. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση της κας Noelia Domínguez, εκπροσώπου της Celestyal Cruises, επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της κρουαζιέρας στην ισπανική αγορά εδώ και πολλά χρόνια, η οποία μας μίλησε για τις καινούργιες διαδρομές στο Αιγαίο, καθώς και για τη Θεσσαλονίκη, ως σημείο εκκίνησης για κρουαζιέρες.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Sol de Grecia: Είναι ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο το οποίο ειδικεύεται σε ατομικά, luxyry και tailor-made ταξίδια, καθώς και στη διοργάνωση εκδηλώσεων από θεσμικούς φορείς και εταιρίες, με ηγετική θέση στον κλάδο του στην Ελλάδα. Χάρη στο εύρος της εμπειρίας του έχει φτάσει να γνωρίζει στην εντέλεια τις απαιτήσεις των τουριστών και των επιχειρήσεων που επιλέγουν ως προορισμό τη χώρα, θέτοντας στη διάθεση τους μια ομάδα ειδικών η οποία παρέχει τις καλύτερες εγγυήσεις όσον αφορά την Ελλάδα.  www.soldegrecia.com