Φιλοξενία παιδιών από την Πολωνία και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Κατερίνη

266

Είκοσι νέοι και νέες ηλικίας Γυμνασίου και Λυκείου από την Πολωνία, φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Ξενώνα στον Σβορώνο Κατερίνης.

Τα παιδιά ήρθαν στην Πιερία, γεμάτα κέφι και χαρά, για να ζήσουν επτά ημέρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού και ξεκούρασης αλλά και μέρες γεμάτες πνευματικά βιώματα και φιλίες, που θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο στη ζωή τους.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιλαμβάνει προσκυνήματα, εξορμήσεις στις παραλίες της Πιερίας και επισκέψεις σε θρησκευτικά μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας καθώς και στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος καλωσόρισε με ιδιαίτερη στοργή τα παιδιά το πρωί του Σαββάτου 3 Ιουνίου και τόνισε τη σχέση φιλίας και αγάπης συνδέει την Ιερά Μητρόπολή Κίτρους με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας.

Όλα τα παιδιά, με έκδηλη τη χαρά και τον αυθορμητισμό στα πρόσωπά τους, ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο γι’ αυτήν την προσφορά της τοπικής Εκκλησίας.

Είναι γνωστό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας υπέστη κατά καιρούς σκληρούς διωγμούς, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των Ορθόδοξων πιστών. Έτσι, λοιπόν, σήμερα οι Ορθόδοξοι Πολωνοί βιώνουν το αίσθημα της ομολογιακής μοναξιάς και, πολλές, φορές, της απομόνωσης μέσα σε μία χώρα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν είναι Ορθόδοξοι. Οπότε, η επαφή τους, ιδιαίτερα των νέων, με Ορθόδοξες Χώρες, αποτελεί βασική επιδίωξη με θετικά αποτελέσματα. Η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Πολωνίας παρέχει θετική μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο.

Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής τα παιδιά εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Νικολάου Βροντούς, όπου έψαλαν κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Άσσου κ. Τιμόθεο από τη μακρινή Κολομβία. Η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής τελέστηκε σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, σλαβονικά και ισπανικά, μέσα στο κλίμα της Εορτής.

Μετά τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, τελέστηκαν οι χειροθεσίες του Δημητρίου Τσιανάκα, φοιτητή, σε Διακονητή και του Κωνσταντίνου Καρατζιούλα, μαθητή β΄ λυκείου, σε Αναγνώστη.

Η συγκίνηση όλων ήταν βαθιά, ιδιαίτερα των κατοίκων της Βροντούς, που για πρώτη φορά βίωσαν μια τέτοια λειτουργική εμπειρία.

Να σημειωθεί, ότι μέσα στο καλοκαίρι η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος θα φιλοξενήσει κι άλλες ομάδες παιδιών από τη Σερβία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία.