Μπαρτσελόνα: Οι επιθεωρητές της UEFA εισηγούνται τον αποκλεισμό της από το Champions League

4217

Δεν πρόλαβαν να χαρούν στην Βαρκελώνη την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και τα μαντάτα που έρχονται από την UEFA προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο Ζαν Σαμουέλ Λεούμπα και η Μίριαμ Κόλερ Τρουνζ, οι δύο επιθεωρητές που ορίστηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχικών Θεμάτων της UEFA στις 23 Μαρτίου για να ερευνήσουν την υπόθεση Νεγκρέιρα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με το ABC.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά πληρωμές των «μπλαουγκράνα» (στις εποχές που πρόεδρος ήταν ο Τζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου) σε εταιρίες συμφερόντων του Χοσέ Μαρία Νεγκρέιρα ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών!

Μπαρτσελόνα και Νεγκρέιρα προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την χρηματική συναλλαγή με αστείες δικαιολογίες (του τύπου ότι ο Νεγκρέιρα είχε προσληφθεί προκειμένου να παρέχει συμβουλές στους παίκτες για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται στους διαιτητές).

Τον περασμένο Μάρτιο ασκήθηκε δίωξη στους Καταλανούς από την εισαγγελία της Βαρκελώνης και λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν προανήγγειλε την διεξαγωγή ξεχωριστής έρευνας χαρακτηρίζοντας μάλιστα την συγκεκριμένη υπόθεση πολύ σοβαρή.

Κι έτσι σύμφωνα με το πόρισμα που έχουν συντάξει οι δύο επιθεωρητές η Μπαρτσελόνα έχει παραβιάσει το νομικό πλαίσιο της UEFA και η πρόταση τους είναι ο ετήσιος αποκλεισμός τους από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Μάλιστα ο Ελβετός επιθεωρητής Λεούμπα, αναφέρει στην δική του εκτίμηση ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις παράνομης δραστηριότητας που αποσκοπούσε στον επηρεασμό του αποτελέσματος των αγώνων.

Πάντως την τελική απόφαση για το αν θα τιμωρηθεί ή όχι η Μπαρτσελόνα θα την πάρει η διοίκηση της UEFA.

Ο οργανισμός μπορεί είτε να ανοίξει φάκελο και να περιμένει την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης, είτε να ακολουθήσει το πόρισμα των επιθεωρητών και να αφήσει τον σύλλογο των “μπλαουγκράνα” χωρίς να αγωνιστεί στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα καθώς αν επιλέξει την άμεση επιβολή κυρώσεων, κινδυνεύει με μετέπειτα αθώωση της Μπάρτσα στα ισπανικά δικαστήρια τότε η UEFA θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πιθανή αγωγή εκατομμυρίων δολαρίων από τον σύλλογο.

Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην επόμενη διοργάνωση του Champions League μετά την κατάκτηση της La Liga, αλλά η UEFA μπορεί τώρα να ασκήσει βέτο στη συμμετοχή της.

Κι αυτό γιατί από το 2007 έχει περάσει στο καταστατικό του και δη στους κανονισμούς των διοργανώσεων την πρόβλεψη που της επιτρέπει να αποφασίσει την απαγόρευση συμμετοχής στις διοργανώσεις της σε ομάδες που έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε «… απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος ενός αγώνα, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο».